Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

2
148
Добави коментар
setlans
setlans

Властите в Турция се грижат за бездомните животни и тези в приютите, които са застрашени от карантината.

В момента най-облагодетелствани от това, че си стоим вкъщи са дивите животни и няма спор в това, но има едни животни, които страдат най-много и това са тези, които разчитат на човека.

Миналият месец наблюдавахме как сърни и елени завладяха улиците в Япония, а маймуни търсиха хората по улиците на Тайланд. Конкретно тези животни живеят в паркове и са свикнали да се изхранват от посетителите, които с удоволствие ги даряват с лакомства. Сега, след като всички си стоим вкъщи, тези животни няма на кой да разчитат и тръгват да търсят храна, където могат.

Ситуацията в Турция обаче съвсем не е такава, защото властите са се погрижили за всички бездомни животинчета, така че да имат храна и вода, а ако се наложи и медицинска помощ.

Daily Sabah съобщава, че турското министерство на вътрешните работи е издало бюлетин, в който излага плановете си за подпомагане на бездомните животни, засегнати от политиките за социално дистанциране на страната, с цел ограничение на разпространението на пандемията от коронавирус.

Съгласно новите правила, местните власти и националното правителство ще си сътрудничат, за да гарантират, че животинките ще имат необходимата храна и вода, за да не гладуват на фона на кризата в общественото здраве.

Властите в Байрампаша публикуваха снимки от инициативата:

„Храна и вода ще бъдат оставяни на местата, които най-често обитават уличните животни, като паркове и градини, а помощ ще има и за приютите“, казват от министерството.

Грижата към нуждаещите се и безпомощни животни е част от турската култура, като обикновено кварталите работят заедно, за да се погрижат за бездомните кучета и котки.

Мярката идва, след като местните власти заявиха готовността си да продължат практиката, въпреки пандемията. През март, властите в Дарича, регион Мармара, раздадоха храна на уличните животни, докато провеждаха дезинфекционни дейности, съобщават от Sabah. Властите заявиха:

„Дори всички да си останат вкъщи, ние няма да забравим нашите пухкави приятели. Ще оставяме вода и храна в три хранителни пункта през различни интервали от време“.

Тези мерки бяха посрещнати горещо от гражданите, като мнозина похвалите вътрешния министър Сюлейман Сойлу за инициативата.

До този момент, заразените с коронавирус в Турция са 78 546, а загиналите 1 769. Правителството е предприело строги мерки за социално дистанциране, включително ограничения за хората, които са на 20 или по-малко години, 65 или повече години, и тези, които страдат от хронични заболявания или други медицински състояния.

Правителството постепенно наложи и мерки за спиране на международните полети, затваряне на границите и междуградското пътуване, както и забрана за публични събирания, общински молитви, училища и бизнесите, които не са от съществено значение.

Последвайте ни в социалните ни мрежи:

Сетланс Заглавна снимка: IHA