Новият европейски космически телескоп Хеопс започва основната си научна мисия

1
165
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първата тестова снимка на „Хеопс“. Credits : ESA/Airbus/CHEOPS Mission Consortium

21 април 2020 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. След успешно изстрелване през декември и след тримесечен период на проверка на научните прибори, европейският космически телескоп „Хеопс“ е в готовност да започне изследователската си мисия в края на април. 

Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщава, че телескопът е вече провел обещаващи наблюдения на звезди, за които се знае, че притежават екзопланети. Очакват се много вълнуващи открития! 

Първите тестови снимки (като тази, показана по-горе) бяха заснети в края на януари. Изображенията са умишлено дефокусирани и това е част от научната стратегия на екипа, тъй като прииждащата светлина от далечните звезди се разпростира върху много пиксели от детектора – съответно се подобрява точността.

Днес ние знаем за съществуването на повече от 4 000 извънслънчеви планети, а прецизността е ключова за тяхното изучаване. Доскоро ролята на учените се изчерпваше с това да открият около коя звезда има планета и какви са техните приблизителни размери и маса. Тепърва предстои да бъде изучавана тяхната структура, образуване и еволюция. „Хеопс“ е първата космическа мисия в историята на човечеството, която няма просто да открива нови екзопланети, а ще изследва характеристиките на вече откритите планети.

Но преди телескопът да започне с тази задача, учените трябваше да се убедят, че приборите на „Хеопс“ са в пълна изправност. Затова след като бяха осъществени първичните тестове през януари и февруари, през март „Хеопс“ започна да наблюдава звезди, чиито свойства са добре известни. Екипът трябваше да потвърди, че телескопът може да ги наблюдава – и то като е стабилен и прецизен. Всичко се случи според очакванията. 

В последните етапи от изпитанията „Хеопс“ бе насочен към две звезди с налични планети. Една от тях бе HD 93396, жълта звезда на 320 светлинни години от Земята. Звездата е малко по-хладна и три пъти по-голяма от Слънцето. Около нея обикаля KELT-11b, газова планета, която е 30% по-голяма и се намира в орбита, която е по-близка от тази на Меркурий спрямо Слънцето. Благодарение на „Хеопс“ учените успяха да изчислят много точно диаметъра на планетата – 181 600 километра, като несигурността е плюс минус 4 300 километра. Според думите на Уили Бенц от университета в Берн измерванията от новия телескоп са пет пъти по-прецизни в сравнение с тези, получавани в наземни условия.

Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщава, че продължаващата пандемия от коронавирус не се отразява съществено върху работата на „Хеопс“. Още през първите седмици след изстрелването екипът е успял да автоматизира по-голяма част от командването на телескопа и свалянето на данните, така че когато кризата се разрази през март, автоматиката вече действаше и влиянието се оказа минимално.

Сега, в края на април, научната работа вече започва. Учените са пристъпили към наблюдението на някои от най-ранните си цели – включително гореща супер-Земя, известна под обозначението 55 Cancri е, която е покрита с океан от лава, както и един „горещ Нептун“ GJ 436a, който губи атмосферата си.

Напомням на читателите, че телескопът „Хеопс“ е създаден от Европейската космическа агенция (ЕКА) в партньорство с Швейцария плюс консорциум, ръководен от университета в Берн и с участието на институции от Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания. 

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/