Ярославска област поддържа местния туризъм

1
128
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

В Ярославска област са разработили комплекс от мерки за подкрепа на местния туризъм на фона на пандемия. Той е насочен към поощрение на потребителското търсене в самия регион и рекламната кампания на летния сезон 2020 е насочена към него.

Опора на собствените сили

През 2019 г. е имало около 5 млн. туристи в Ярославска област. Градовете Переславъл, Ростов, Углич, Ярославъл и др. влизат в туристическия маршрут „Златния пръстен“, които са интересни за местните и чуждестранните пътешественици. В областта има над 5 000 исторически и културни паметника и повече от 200 държавни и частни музея. Само през миналата година са открити 24 нови туристически обекта.

Пандемията от корона вирус нанесе сериозен удар на всички участници в туристическия отрасъл. През последния месец в департамента по туризъм на Ярославска област дейно разработват мерки за спасяването на туроператорите, хотелиерите и музеите.

Акцентът е насочен на рестарт на туризма след края на карантинните мерки, понеже източниците на поощрение на потребителското търсене ще станат както собствения пазар, така и съседните региони, вкл. Москва и Подмосковието.

В частност е разработен пакет от мерки, опирайки се на собствените сили. В департамента считат, че е важно да се възстанови в региона детския и ученическия туризъм, а също да се активизира санаториумно-курортното лечение на основата на областните санаториуми и пансиони.

Затова се препоръчва на регионалните образователни учреждения да активизират и стимулират детския и ученическия туризъм на територията на областта след приключване на ограничителните мерки. Местните учреждения по здравеопазване при съответните показания трябва да ориентират ярославци на отдих и лечение в родия регион.

Лято на Волга

Така се нарича специално разработената рекламна кампания. Нейната цел са гости от големите градове, които идват на по-дълъг отдих – над 28 дни, а също и местни жители, които се интересуват от почивка на село.

От департамента по туризъм споделят следното: „Анализирахме търсенето от страна на туристите, за да създадем нови продукти. Представихме ги в рекламната си кампания „Лято на Волга“. Здравето е голяма ценност, особено след дълга карантина, стойността на простите радости в живота и търсенето на „вътрешната ни чужбина“.

Също важен фактор през този сезон ще бъде и стойността на пътуванията на фона на намаляващите доходи на хората.

Необходимо е да се организира истинско сътрудничество между държавния сектор и частния бизнес, за да се направят привлекателни цените на нашите туристически продукти.“

Кампанията „Лято на Волга“ обхваща няколко региона. За отдиха в Ярославска област ще разкаже външната реклама в Москва и видеоклип в Санкт Петербург, фото- и видеоматериали в социалните мрежи и портала Visit Yaroslavia. В региона се разработват варианти за кросмаркетинг и проекти за съвместни кампании с другите региони.

От гастрономия до „кални състезания“

През летния сезон 2020, щом премахнат ограниченията заради корона вируса, Ярославска област веднага ще пусне няколко нови туристически продукта. Първо, това са новите гастрономични предложения „Разхождаме се и ядем“, „Юхотско лакомство“ и посещение на агропарка „Ясенево“ с дегустация на ягоди и местния чай.

Второ, за почитателите на активния отдих и екотуризма ще има туристически маршрути и интерактивни екскурзионни програми. Различни екопътеки, дог-куест (състезание с кучета) и „кални състезания“.

Ще има нови неща в културно-познавателния отдих. Предвидена е екскурзията „Музей за най-красиво село“, маршрутите „Градовете на великата вода“, „До замъка по вода“, „На гости на учените“ и др.

По материали от: www.atorus.ru