Как кризата с коронавируса доведе до възход на електронните спортове

1
207
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

 

 

По традиция видеоигрите са възприемани от мнозина като пълна противоположност на спортуването. Затова и малцина фенове бяха подготвени за това, което се случи през последните седмици – някои от най-големите състезания бяха буквално заменени от електронните спортове, които навлязоха в реалния свят с гръм и трясък за броени дни. Ако допреди няколко месеца този тип прояви се бореха за каквото и да е признание от спортната общност, то днес те все по-често са сочени за спасители на знакови първенства в тениса, баскетбола или автомобилните състезания. Как се случи всичко това?

 

Малко предистория

 

Електронните спортове всъщност далеч не са от вчера и през последните години бавно и сигурно си проправят път на сцената. За незапознатите – те представляват видеоигри със състезателен характер, при които играчи или цели отбори се сблъскват на турнири с публика, награден фонд, коментатори и всички останали атрибути на едно спортно състезание. Най-големите надпревари пък все по-често разпределят наградни фондове, сравними и дори надминаващи тези на значими събития в реалния спорт, включително най-големите тенис или голф турнири. Напоследък професионалният гейминг има все по-добре развита екосистема, включваща клубове, организации, треньори, мениджъри, залагания и всичко останало.

 

„Електронните спортове отдавна се развиват с бързи темпове, но кризата с коронавируса ускори многократно този процес, превръщайки ги в реална алтернатива на реалните първенства и дори – в спасение на сезоните в някои от тях. Новото през последните седмици е, че дори някои от най-сериозните и престижни спортни организации и прояви започнаха съвсем сериозно да разглеждат възможността да навлязат във виртуалния свят. А най-бързите от тях вече го направиха, което ще им позволи не само да спасят сезоните си, а и да достигнат до нова аудитория“ – споделя Тодор Тодоров, собственик на портала Betcredo.net, който следи процесите в тази област. Сайтът публикува най-интересните събития, обединяващи реални и виртуални спортове напоследък. А ето и по-любопитните сред тях.

 

Автомобилни спортове

 

Една от първите организации, които предприеха нестандартната стъпка, беше Формула 1 с провелия се още на 22 март старт за голямата награда на Бахрейн. Той се състоя във виртуалното пространство на автомобилен симулатор, но въпреки това в него взеха участие както някои от реалните звезди сред пилотите, така и известни имена от света на голфа и колоезденето. Близо 2 милиона зрители гледаха проявата в различни онлайн канали, което показа недвусмислено потенциала на този формат.

 

Баскетбол

 

Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, чиито сезон беше прекратен заради пандемията, също планира виртуален турнир с участието на реални звезди от най-силното баскетболно първенство. Българското баскетболно първенство изглежда също не изостава от тенденциите и вече се сдоби със свой електронен вариант, в който ще се включат както опитни геймъри, така и някои от най-добрите истински баскетболисти.

 

Колоездене

 

Обиколката на Швейцария, която трябваше да се състои през юни, също може да се проведе във виртуалния свят. В алтернативното състезание отново още се включат реални имена от колоезденето, които обаче вместо върху своите байкове, ще се надпреварват от комфорта на домовете си.

 

Tенис

 

Mutua Madrid Open Virtual Pro ще е първото по-значимо виртуално тенис състезание, което ще замени откритото първенство на Мадрид. То ще се проведе с благотворителна цел и ще събере 32 тенис звезди, сред които имена от ранга на Надал, Мъри и Зверев.

 

Алтернативите

 

Мнозина може и да са изненадани от скоростното обединяване на значими традиционни първенства с електронния спорт. Този развой обаче е логичен, предвид какви са алтернативните варианти. На първо място сред тях е пълното прекратяване на спортните състезания и отлагането им за по-добри времена. Във време, когато мнозина имат нужда от разпускане, докато стоят с дни и седмици по домовете си, обаче това едва ли е най-добрият вариант. Друга опция е провеждането на мачове без публика, а един бейзболен клуб от Тайван дори намери решение като добави публика от роботи на своите мачове. Спортът обаче е създаден преди всичко за феновете, а те така или иначе са си по домовете. Затова и тези варианти в голяма степен се обезсмислят. Това е и причината, електронните спортове да са разглеждани от все повече организации като най-добрата алтернатива за запазване на връзката с техните фенове, а защо не – и за привличането на нови.