УСПЕХ: Иран изстреля първия си военен спътник Нур в орбита!

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Ministry of Defence, Islamic Republic of Iran

22 април 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Интригата на деня: днес за пръв път след петгодишна пауза Иран успя да изстреля свой собствен спътник в орбита! Напомням на читателите, че Иран се превърна в космическа държава през 2009 г., когато в космоса бе пуснат спътникът „Омид“, но след 2015 г. всички опити за орбитални изстрелвания завършваха с провали. Изглежда, че черната серия е вече прекъсната, след като сателитът „Нур“ обикаля около Земята. 

Днес цял ден очаквахме потвърждение дали изстрелването е успешно – все пак е имало случаи в миналото, когато информацията от иранската космическа програма се е разминавала с реалността. Следобяд обаче американският астрофизик Джонатан МакДауъл оповести, че службите на САЩ са успели да установят присъствието на два обекта в 426×436-километрова орбита с 59.8 градуса инклинация, което показва, че ракетата-носител си е свършила работата и е извела спътника в космоса. Единият установен обект е спътникът, а другият – горната степен на ракетата.

Освен изненадващото изстрелване днес, има още една интрига – полетът бе осъществен посредством ракета, наречена „Касед“. Когато на 28-ми януари публикувах информация за иранската космическа програма, тя бе съобразена с тогавашното познание за ракетите „Симорг“ и „Сафир“. Досега обаче не бяхме чували за „Касед“ – което показва, че иранците са разработвали паралелна и секретна космическа програма с военно приложение. Изстрелването бе осъществено и от различен космодрум, при това чрез мобилна стартова платформа.

Досега иранците се стараеха да оборват критиката на западните държави, които традиционно твърдят, че иранската космическа програма е параван на програма за разработване на балистични ракети и оръжия. Становището на Иран бе категорично, че космическите проекти се създават с мирна и научно-изследователска цел. От днес обаче параванът падна – имаме изстрелване на спътник, който се нарича „Нур“ и е описван за военни цели. Очевидно Иран проявява готовност да поема рискове напук на западната критика. 

Тепърва ще следим развитието на иранската космонавтика и как западът ще отговори. Следете сайта за подробности! 

Видеозапис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/