Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е критично

2
99
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Критично е състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България. Причината е продължителното засушаване. Зърнопроизводителите твърдят, че добивите падат с всеки ден, в който няма валежи.

1 300 000 декара с хлебната култура са засети тази година в житницата на България – област Добрич. В момента се извършват обследвания на площите, а за ситуацията е информирано Министерството на земеделието. „Всеки ден губим добив. Докъде ще продължи загубата и на колко килограма ще се спрем още е рано да се каже, от гледна точка  на това, че не знаем кога ще падне дъжд. Възможно е добивите да са нулеви, да са 100 килограма“, коментира Петър Петров, зърнопроизводител.

Част от земеделските производители вече обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби. „Редукцията ще е голяма – всичко е на късмет: ако завали, на някои места ще се възстановят, няма да е без нищо, на някои места ще е без нищо. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише вече на силаж“, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В момента пшеницата се нуждае от по 4-5 литра вода на ден, коментират специалистите. Достатъчни количества, обаче, не са валяли от септември, и влагата в почвата е малка. „Щетата сега според мен е 20- 30% и тези проценти са динамични. След няколко дни – ще бъде повече. Това, което наблюдавам в последните 7 дни е просто отчайващо – растенията в посевите просто се променят с часове, особено в топлата част на деня, когато изпарението е най-голямо”, обясни проф. д-р Николай Ценов, селекционер и семепроизводител.

Според учените ситуацията е критична, но все още има шанс за минимизиране на загубите.