ФИФА подпомага финансово БФС с близо един милион лева

3
213
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Българският футболен съюз (БФС) и всички 211 страни-членки на ФИФА ще получат незабавна финансова подкрепа на обща стойност 150 милиона долара. Организацията обяви, че ще отпусне оперативни средства за 2019 и 2020 г.

Това е първата стъпка от спасителния план на световната футболна централа за подпомагане на националните федерации по време на пандемията от COVID-19.

На всяка национална федерация първо ще бъде преведен транш от 500 хиляди долара, а в следващите дни ще бъдат изплатени и оставащите суми, които се полагат за 2019 и 2020 г.

Обикновено една част от предвидените средства се превеждат не преди юли. При нормални обстоятелства футболните федерации получават цялата сума при изпълнението на определени критерии.

„Пандемията причини безпрецедентни предизвикателства на цялата футболна общност и като световен ръководен орган е задължение на ФИФА да бъде там и да подкрепя онези, които са в нужда. Това започва с предоставянето на незабавна финансова помощ на федерациите, много от които изпитват тежки финансови затруднения“, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

На пресконференция днес по обяд от БФС обявиха, че ще подпомогнат финансово клубовете по два начина – като поемат част от съдийските такси за мачовете, които остава да се изиграят до края на сезона. Другата помощ ще представлява намаление на таксата за членство.