Неинвазивната техника за изобразяване може да намали нуждата от повторни операции при рак

2
137
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Екип от инженери от университета в Албърта е усъвършенствал нова техника за образна диагностика, която би могла да намали броя на повторните операции, на които са подложени пациентите за отстраняване на тумори.

Екипът е използвал ултравиолетова фотоакустична дистанционна сензорна микроскопия (UV-PARS) за бързото визуализиране и анализ на туморната тъкан,  докато пациентите все още са били на хирургичната маса, за по-ефективна проверка дали целият тумор е бил отстранен и да се гарантира, че няма са необходими повторни операции.

Настоящата медицинска практика за определяне дали е отстранен целия тумор по време на операция, е чрез взмането на хистология и включва патолози, които да изследват част  от отстранения тумор чрез микроскоп в лаборатория и е процес, който може да отнеме седмици.

Техните възможности обаче са ограничени като могат да разглеждат само по-малко от 0,1 процента от обема на тумора.

Въпреки това, в момента хистологията е златният стандарт за определяне дали хирурзите са извадили целия тумор или не, за да знаят дали границите около бучката са  чисти и без туморни клетки.

UV-PARS технологията предоставя хистологични изображения, които са сравними с получените по-рано диагностични данни, без да е необходимо да се изпраща тъканта за анализ.

Екипът е разработил модел чрез който да увеличи скоростта, с която може да анализира тъканите,
и така да създаде друг по-малък модел, който би бил по-подходящ за потенциална клинична употреба в следващите няколко години.

Екипът работи и за това, технологията да е безопасна за употреба in vivo, (при жив човек), а не само върху тъканни проби. Ултравиолетовата
светлина, както се използва в UV-PARS, не е безопасна за обща употреба върху жива тъкан, освен ако не е за процедура, при която се отстраняват слоеве тъкан, което
обаче е често срещано при операции.

Нови данни, демонстриращи in vivo изображения се счита, че имат предимства пред повечето други техники за виртуална хистология.

Източник на информация:

1.https://phys.org/news/2020-04-non-invasive-imaging-technique-cancer-surgeries.html?fbclid=IwAR0VLuWjYQBKl8dJ5k-5uEV5JPfiZF-30vmUMkrl4513skvR65e1oAlG8oo