Близо 350 000 са подадените данъчни декларации

1
133
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

За данък общ даход няма отлагане. До 30 април трябва да се плати. Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че този срок е фиксиран в закона и остава непроменен въпреки извънредното положение.

Близо 350 000 декларации от граждани вече са подадени, като над 80% от тях са подадени онлайн. От НАП не съветват потребителите да посещават офисите им. Има организация във всеки един от офисите. Те се почистват и дезинфекцират.

Около 900 000 граждани има ПИК. Проникването на този код е близо два пъти повече от хората, които подават данъчна декларация. Практически всичко може да се направи през този код. 35 електронни услуги се предлагат от НАП с този ПИК.

Декларацията би могла да бъде изпратена и по пощата.

Автоматичното попълване на декларации спестява много от времето. Има много малък дял – под 3%, допуснати грешки. Ако физическо лице установи разминаване, може да си поправи данните в декларацията ръчно по всяко време.

Данъчните облекчения не са в предварително попълнената данъчна декларация.

За регистираните като свободни професии също няма отсрочка нито на ДДС, нито за осигурителните вноски. 30 април е краен срок за деклариране на доходите, внасяне на годишното за изравняване на осигурителните вноски, както и за подаване на осигурителната декларация. Ооколо 90% от самоосигуряващите се имат ПИК.