Руски радиолюбител улови сигнал от новия ирански спътник Нур

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от изстрелването на спътника „Нур“ на 22-ри април. Photo credit : Ministry of Defence, Islamic Republic of Iran

25 април 2020 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Руският радиолюбител Дмитрий Пашков успя да прихване сигнал от изстреляния на 22-ри април ирански спътник „Нур“, съобщава РИА Новости. По думите на Пашков предавателното устройство е сходно с тези, които се произвеждат в Европа и Китай.

„Не само получих сигнал, но успях да го приема в суров вид, тоест дешифрирах телеметрия. Ако се помъчиш, можеш да разбереш какво предава спътникът в конкретните параметри“, казва Пашков.

И ето какво е разбрал специалистът – най-неочакваното за него е, че сигналът се излъчва на честота 400 MHz и с модулация FSK. С такива характеристики става въпрос за предавателен модул, който е аналогичен с тези, произвеждани в Китай и Европа. Подобно оборудване се монтира на голяма част от малките комерсиални спътници, включително студентските микросателити – т.нар. CubeSat-и.

„Съдейки по изображението на емблемата на апарата, което беше показано на видеото на изстрелването, става въпрос за прост 6U-CubeSat с размери 20 на 30 сантиметра“, предполага Пашков.

Освен това радиосигналът е нестабилен – вероятно спътникът се върти неконтролируемо и ако това въртене не бъде овладяно, той няма да пристъпи към работа.

Напомням на читателите, че военните на Иран оповестиха в сряда за успешното изстрелване на спътника „Нур“ в 425-километрова орбита посредством новата ракета носител „Касед“. Това е първият сателит на страната с военно приложение – или поне такава е официалната информация. Предишните изстреляни спътници на Иран в периода между 2009 и 2015 г. са определяни като изпълняващи граждански задачи. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/