Взривиха 17-етажната сграда на ИПК „Родина“ (СНИМКИ)

1
146
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Взривиха недостроената сграда на ИПК „Родина”. 17-етажната конструкция беше разрушена чрез взривно вещество с дистанционен механизъм – технология, която се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят.

Процедурата започна точно в 9 и 40 тази сутрин. Сградата беше взривена на няколко етапа като взривовете бяха поставени на първите 4 етажа.

Мерките за сигурност бяха изключително строги.

Рано тази сутрин десетки любители фотографи дойдоха тук, за да заснемат паметното събитие. В радиус от 150 метра от сградата не беше допуснато абсолютно никакво движение.

В небето бяха пуснати и десетки дронове. Десетки излъчваха събитието и на живо от мобилните си телефони в социалните мрежи. Българската национална телевизия също излъчи събитието на живо на своя сайт.

Все още няма ясното за какво ще се използва разчистения терен. Международна компания изготвя доклад, на базата на който ще се прецени какви ще са инвестиционните намерения на собственика.

Движението е напълно възстановено.

Строеж

През 1976г. се зараждат инвестиционните намерения на държавата да построи печатница, която да е сред най-модерните на Балканите, и редакционен корпус, който да приюти всички журналисти в София. Строителството започва след шест години. През 1987 г. печатницата е завършена. Тя е част от общия проект за издателско-полиграфически комплекс, в които да се настанят вестници и списания, наред с „Работническо дело“. Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две подземни нива, предвидени за гаражи, 600 кабинета и плувен басейн, разположени на 50 000 квадратни метра. Комплексът остава до груб строеж и до днес.