Боил Банов: Дупките по фасадата на СУ ще бъдат запълнени

1
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Един казус фокусира отново общественото внимание преди няколко дни. Сградата на Софийския университет беше надупчена, за да бъдат поставени климатици. „Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община, всички климатици, се бият дупки да се монтират нови под някаква схема, която от университета са решили, че е добра“, обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на културата Боил Банов.

Той обясни, че нито е спазен законът, нито е подаден проект за съгласуване към Паметници на културата. Следващата седмица ще бъде връчен акт.

Боил Банов: Мисля, че тъй като това е рецидив при тях, и на други места управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към университета, не е е най-силната част на тази институция, ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 000 лева.

Министърът не е говорил с ректора откакто се е случило това и не го счита за необходимо. В случая има ясно нарушение, категоричен беше той. По негово мнение има някой, който се занимава с имотите им и е некомпетентен.

Дупките по фасадата ще бъдат запълнени с подобаващи материали.

Има много такива казуси на територията на цялата страна и се действа по един и същи начин, каза Банов.

Боил Банов: Подходът е един и същ. Той е безкомпромисен.

Проблемът се решава с непрекъснати проверки, глоби, наказания, с прецизни указания смята министърът.

Боил Банов: Вместо да си изплющиш климатичните тела на централната фасада, ти можеш да ги отведеш някъде назад. Съзнанието за това, че обитаваш и поддържаш сграда паметник на културата е нещо, което се гради във времето.

Софиянци станаха свидетели на оставени да се саморазрушат паметници на културата. Банов обясни, че става въпрос за два случая. В първия става въпрос за хора, които нямат средствата да реагират и предпочитат да го продадат, но паметник на културата в лошо състояние не носи голяма печалба и чакат някакво събаряне или промяна в закона. Другият случай е на инвеститори, които търсят ситуация във времето, за да префасонират обекта.

Боил Банов: Това е една игра на котка и миша, която ние устойчиво следваме без никаква промяна в нашето поведение. Доста са и добрите примери.

Бившата сграда на Националния институт за паметници на културата на бул. „Дондуков“ ще бъде придобита от Столична община. Сградата ще бъде реновирана и ще бъде предоставена за културна инфраструктура. Ще бъде превърната в галерия. Ремонтът ще е за сметка на общината.