Как спрях косопада и възстанових косата си за 30 дни

1
128
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

Случвало ли ти се е да имаш косопад и да се чувстваш подтисната в компанията на приятелки, защото техните коси изглеждат толкова здрави и красиви, а твоята е изтощена и тънка?

Отдели си секунда и си помисли за всичко, което правиш с косата си: шампоан, балсам, спрей за коса, лак, пяна… Сега помисли и за цялата топлинна обработка, която й прилагаш – преси, сешоари, маши и какво ли още не. Всички тези неща вредят на косата, тя изтънява и започва да губи блясъка си.

С този проблем се сблъсках и аз. Започна се с падане на малко косми при миене и ресане на косата, но с времето започна да прилича на обилен косопад. Мечтаех за дълга и лъскава коса, с която да събирам погледите на всички, да се чувствам красива и да възвърна самочувствието си. Вместо това обаче проблемът се задълбочаваше и косата ми изтъня и започна да губи блясъка си.

Тогава започнах да търся решение на проблема. Изчетох всичко възможно по темата „косопад при жените“ – причини, начини и средства за лечение, билки и продукти против косопад и т.н. В проучването си установих, че спирането на косопада и възстановяването на косата не са въпрос на еднократно действие, а на изграждане на навици за правилното ѝ поддържане.

Накрая синтезирах основните препоръки на cпeциaлиcтитe относно грижите за косата и започнах да ги следвам. Още през първия месец усетих значително подобрение – косопадът намаля, косата стана по-здрава и лъскава и леко беше увеличила обема си. Процесът на възстановяване беше по-дълъг, но в крайна сметка, успях да си върна хубавата коса за около три месеца, откакто започнах да прилагам наученото.

Тези съвети помогнаха на мен и съм сигурна, че ще помогнат и на теб:

1. Поддържай косата си чиста

От цялата гама от процедури, свързани с грижа за косата, измиването е един от най-важните компоненти, тъй като преследва както хигиенни, така и козметични цели.

Има само едно правило – трябва да миеш косата си толкова често, колкото е необходимо. Ако си от жените, които ежедневно използват продукти за оформяне (гелове, лакове, преси), се препоръчва да миеш косата си поне 3-4 пъти на седмица, защото тези продукти правят косата по-тежка, което се отразява на качеството й.

Използвай меки и деликатни шампоани, специално създадени за твоя тип коса. Изплаквай косата си добре. Времето за изплакване трябва да е по-дълго от времето за измиване.

2. Ползвай продукти за термичната защита на косата

Топлинните защитни спрейове и козметични продукти са изобретени, за да предпазят косата ти от въздействието на високи температури. Те обгръщат всяка коса с тънък предпазен слой и минимизират щетите от сешоара и пресите.

Препоръчително е да намалиш употребата на сешоара, но когато все пак е наложително да изсушиш косата си с него, ползвай някакъв спрей или лосион за термична защита.

3. Масажирай скалпа често

Сигурна съм, че ще се съгласиш, че добрият масаж подобрява настроението, придава прилив на енергия и сила. Със скалпа получаваме същия ефект, но същевременно подобряваме и състоянието на косата си.

Благодарение на тази процедура кръвообращението в областта на космените фоликули се подобрява, те получават повече полезни вещества и започват активно да растат. Масажирай скалпа след всяко нанасяне на шампоан.

4. Избягвай сешоара, къдренето и боядисването на косата

Сигурна съм, че и ти, също като мен, искаш косата ти винаги да е в перфектен вид и да привличаш погледите като сменяш прическата. Въпреки това, не забравяй, че уредите за топлинна обработка на косата й вредят много, особено след боядисване.

Боята уврежда и накъсва косата, затова се опитай да разнообразиш прическите без да сменяш цвета толкова често. Избягвай изправянето или къдренето и намали до минимум употребата на уреди за топлинна обработка, поне докато косата ти не се възстанови.

Намали употребата на сешоар. Може да сушиш косата с хавлиена кърпа, а през летните месеци – на слънце на балкона или до прозореца.

5. Минимизирай стреса

Стресът влияе неблагоприятно на цялото тяло, включително на кожата, ноктите и косата. Ето защо е препоръчително да се занимаваш с приятни неща, като медитация, спорт или някое любимо хоби. Така ще се чувстваш много добре и ще предпазиш косата си.

Разгледай нашите идеи за по-усмихнат и здравословен живот, харесай си някои от тях и ги осъществи. Виж също и нашия страхотен метод за отпускане след работа с чай и йога. В борбата срещу стреса много помага и правилното хранене.

6. Храни се правилно и разнообразно

Косата, както и цялото тяло, се нуждаят от много витамини и основни микроелементи. Често срещана причина за косопада при жените са различни хормонални дисбаланси. Те в голяма степен могат да бъдат контролирани или ограничени чрез начина на хранене.

Всеки случай е индивидуален, но има и някои общи препоръки относно здравето и красотата на косата. Експертите препоръчват да се приемат повече от следните храни:

Риба, по-специално сьомга – от нея можеш да получиш необходимите протеинови компоненти, витамин D и омега 3 мастни киселини;орехи;яйца;нискомаслени млечни продукти – те са наситени с протеин, витамин D и пантотенова киселина;боровинки – те са много богати на витамин С, който подхранва космените фоликули. 7. Вземи си хранителна добавка за коса

На пазара се предлагат редица хранителни добавки и витамини за коса. Не всички от тях обаче са ефикасни средства против косопад.

Ако искаш да спреш косопада, добре е да избереш комбинирана хранителна добавка, която съдържа най-важните за косата вещества:

L-цистеин (витамин B5) – той е основен компонент на кератина, от който е изградена косата. Предпазва от дехидратация и прави косата здрава и еластична;Линоленова (омега-6) и олеинова (омега-9) мастни киселини;Пантотенова киселина – подпомага растежа на косата като стимулира създаването на нови клетки;Биотин (витамин B7) – подпомага изграждането на устойчива структура на косъма.

В Евита препоръчваме Приорин – продукт на Bayer, който съдържа всички изброени съставки. Той е подходящ за домашно лечение на косопад и се препоръчва от много жени (може да потърсиш мнения на потребители из женските форуми).

Най-хубавото е, че от него не се напълнява, за разлика от други продукти за коса и нокти. Според фармацевти, може да се приема и при бременност и кърмене, но аз бих препоръчала първо да се консултираш с лекаря си.

Приорин се продава навсякъде, но разликата в цените е голяма. На най-добра цена успяхме да го открием в онлайн магазина БГ фитнес.

Възстановяване на косата след косопад

Ако имаш косопад, най-вероятните причини за това са: изтощаване на косата от боядисване, къдрене/изправяне и препарати, стрес и/или недобър хранителен режим.

Рецептата за спиране на косопада и възстановяване на косата е да започнеш да се отнасяш грижливо към нея, спазвайки изброените препоръки.

Витамините за коса и хранителните добавки помагат за ускоряването на процеса, особено ако имат комбинирано действие. Препоръчително е да ги вземаш 3 месеца, докато излекуваш косопада, след което остава просто да полагаш нужните грижи, за да имаш здрава и блестяща коса.