Джинджифил – природният аспирин

1
170
Добави коментар
teokostov
teokostov

Джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината.

Джинджифилът е сред най-добрите лекарства и се използва отдавна в Изтока. Може да се употребява като паста, приготвена от сушен джинджифил, или във вид на прах.

Казват, че може да успокои главоболие за по-малко от 15 мин. Това е така, защото джинджифилът съдържа гингерол, който има ефект, подобен на аспирина, и има същите качества за разреждането на кръвта по естествен път.

Джинджифилът повишава апетита, тъй като стимулира отделянето на слюнка, освен това има газогонен, потогонен и стимулиращ ефект. Също така действа против гадене и е природен антикоагулант.

Билката е полезна още при диспепсия и колики, както и при диария – натъркайте зоната на пъпа с парче джинджифил.

Ако ви прилошава по време на път сложете парче джинджифил на пъпа си или смучете дебело парче, без да го дъвчете.

Ето и една доказана рецепта при стомашни и чревни спазми:

Сипете 1 ч.л. настърган джинджифил (или джинджифил на прах) в 1 ч.ч. вряла вода. Прибавете 20 капки соев сос и щипка прясно смлян черен пипер. Оставете 10 мин. и след това прецедете и изпийте.

Още полезни свойства на джинджифила:

Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата жлъчката. Помага и при подуването, а истински магьосник е когато става въпрос за грип или настинка. Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие. Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсични материи от организма, а изсушеният корен за болки в стомаха, диария, ревматизъм, кашлица и др.

Естествено и като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета. Когато се купува трябва да се избере този който при пипане е твърд и не може да се сгъне. Може да се пази една седмица в хладилник увит във фолио или по дълго време във фризера.

От къде да намерим джинджифил?

Джинджифил можете да закупите от „Здравница“. Продуктът се предлага в различни форми – на прах, капсули, тинктура или пакетирай чай.

Можете да направите Вашата поръчка онлайн. „Здравница“ доставя своите продукти до всяка точка на България и Европа.

Джинджифил можете да закупите и на място в търговските обекти на „Здравница“:

Здравословен магазин „Здравница“ гр. София, ул. Неофит Рилски 23, тел.: 02 483 73 42

Логистичен център „Здравница“ гр. София, ул. Одрин 74, тел.: 02 483 72 91