Тежката ракета Лонг Марч 5 е на стартовата площадка за изпитателен полет на новия пилотиран кораб в средна околоземна орбита!

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата-носител „Лонг Марч 5“ е на стартовата площадка в готовност за полет. Photo : CNSA

30 април 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Предстои рядко събитие за космонавтиката. Знаем, че след приключването на програмата „Аполо“ през 1972-ра година пилотирани космически кораби не летят отвъд околоземна орбита. Дори тестовите полети на новите пилотирани космически кораби, които се провеждат в безпилотен режим, рядко се случват отвъд околоземна орбита – като изключим мисията на американския кораб „Орион“ през 2014-та. Но сега сходна на тази мисия ще проведе и Китай – като прототип на новия пилотиран космически кораб ще бъде изстрелян в средна околоземна орбита. Корабът ще се отдалечи от Земята на разстояние 8 000 километра, след което ще се завърне обратно. 

По предварителна информация изстрелването може да бъде осъществено на 5-ти май. Напомням на читателите, че първоначално полетът бе планиран за втората половина на април. Вероятно отлагането е резултат от двете аварии на китайските ракети „Лонг Марч 7“ (през март) и „Лонг Марч 3“ (в началото на април). Стискаме палци предстоящият старт да е успешен – твърде много бъдещи мисии зависят от него, тъй като ракетата „Лонг Марч 5“ е тази, която ще изведе мисията до Марс, планирана за лятото, както и възвръщаемата мисия до Луната, предвидена за втората половина на настоящата година. Имайки предвид, че благоприятен стартов прозорец за полети до Марс се отваря средно веднъж на две години, евентуална авария на „Лонг Марч 5“ ще гарантира двугодишно отлагане. 

Чрез полета през май Китай ще изрепетира не само мисии на новия пилотиран кораб отвъд пределите на околоземната орбита, но и мисии за обслужването на предстоящата космическа станция в околоземна орбита. Нейният строеж може да започне през 2021-ва година, стига, разбира се, изстрелванията на „Лонг Марч 5“ през тази година да бъдат успешни. Капацитетът на новия китайски кораб за експедиции до околоземна орбита е шестима астронавти, или трима астронавти плюс комбинация от 500 килограма полезен товар.

Вероятно през по-голямата част от 20-те години фокусът на китайската пилотирана космонавтика ще бъде насочен върху орбиталната станция, а пилотираните мисии до Луната ще са факт с наближаването на 2030-та година. 

Ако искате да научите повече информация за плановете на Китай, препоръчвам профила на журналиста Ендрю Джоунс в Туитър, както и неговата страница към сайта СпейсНюз. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/