Кои са видовете оси живеещи в България?

2
296
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

За разлика от Великобритания, която подписа своята раздяла с Европейския Съюз, има много видове оси, които настояват да си останат негови почетни членове и се наслаждават на приятната обстановка във всички европейски държави, включително и на климата в България.

Видовете оси, живеещи в България не са никак малко на брой, така че тук ще разгледаме само най-разпространените, като условно ги разделим на жилещи, растителни и паразитоидни оси. Бихме могли да ви предложим всички техни научни наименования, но като цяло групата на видовете оси, живеещи в България, е огромна и следният материал би се превърнал в досаден за четене ферман.

Жилещите видове оси срещани в България

Започваме с жилещите оси, тъй като те са най-опасни за хората, страдащи от алергия към жилещи насекоми. В тази група влизат обикновената оса, германската оса (европейска жълта оса) и хартиената оса, с които можете да се сблъскате навсякъде из родната ни шир.

Обикновена оса (Vespula vulgaris)

Обикновената оса е сред най-агресивните представители на осите и може да ви нападне и без причина. Считана е дори от повечето защитници на животните и природата за вредител, който редовно напада дори и пчелите заради меда, който произвеждат. Атакува внезапно и изобщо не си и помисляйте да я отпъждате с резки движения. За да не ви ужили е по-добре да стоите като препарирани докато не отмине опасността. На цвят е жълта с неправилни черни райета. Среща се почти навсякъде в България, включително и около градските басейни. Затова бъдете внимателни къде стъпвате, тъй като обикновените оси (а и други жилещи насекоми) често кацат да пият вода около басейна и така стават неприятни изненадващи ужилвания. Имаме отлични решение в онлайн магазина ни срещу различни видове оси, а също предлагаме и професионално пръскане срещу оси в жилища, тавани други терени. 

Германска оса или Европейска жълта оса (Vespula Germanica)

Германската оса определено не живее само в Германия, поради което е позната и като европейска жълта оса. На външен вид наподобява обикновената оса с някои изключения по отношение на окраската ѝ. С тях няма да ви запознаваме подробно, тъй като и германската оса жили и надали ще се съсредоточавате върху въпроса дали е германска или обикновена оса, ако бъдете нападнати. Това, което е общо за тях е, че са много социални, строят големи осарници и се стараят да живеят близко до хората.

Хартиена оса (Polistes dominula)

Хартиената оса е доста по-разумна от своите събратя и обикновено напада само когато ѝ дадете повод за това. Освен това тя изхранва потомството си предимно с гъсеници, поради което не се счита за вредител.

Растителни оси (Symphyta)

Към видовете оси, живеещи в България, влизат и растителните, които от своя страна (отново условно) могат да бъдат разделени на листни, дървесни и плодови. Те са доста по-малки от жилещите оси и спокойно могат да бъдат наречени дебелаци, тъй като нямат изваяна талия като жилещите си събратя. За разлика от хартиените оси, които са смятани за полезни, растителните са си вредители. Те нападат растенията, за да могат да снесат яйцата си сред тях, като по този начин ги нараняват. Ако популацията им нарасне се превръщат в същински вредители, способни да нанесат огромни щети върху огромни растителни площи със селскостопанска продукция и т.н. Особено вредни са плодовите оси, които предпочитат да снасят яйцата си по овощните дървета с предпочитания към сливови, ябълкови и крушови дървета. И макар и по-голяма част от огромната група на растителните оси да не разполага с жило, има и видове оси, които спокойно могат да бъдат наречени жилещи хищници.

Паразитоидни оси – не ги бъркайте с паразитни оси

Към видовете оси, живеещи в България, трябва да споменем и паразитоидните. Отбележете, че не са кръстени паразитни, а паразитоидни, което означава, че те убиват своя приемник. Докато паразитните само нараняват своя приемник и така да се каже го използват по продължително време. Голяма част от паразитоидните оси се справят изключително успешно с вредителите по растенията, което автоматично ги причислява към списъка на полезните насекоми. Дори много често се използват в развитите държави за биологична дезинсекция т.е. био защита от вредители. Как става това ли? Ами отглеждат се големи популации от паразитоидни оси и се пускат в близост до засегнати от даден вредител насаждения. Този обаче вредител който е нападнал насажденията, реално се явява храна за ларвите на паразитоидните оси, които биват вкарани в тялото на вредителя, чрез ужилване. Така след време ларвите се излюпват в тялото на вредителя, той умира, а те оцеляват.

* Ами това е от екипа на Бран Инсект, а ако сте научили нещо ново и полезно ще се радваме да споделите тази статия с приятели.