КЗП провери над 20 куриерски фирми заради такса „коронавирус“

1
133
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В рамките на три седмици са проверени над 20 куриерски фирми за „такса коронавирус“. Само при 1 от тях е констатирано нарушение, съобщи главният директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите (КЗП) Игнат Арсенов в ефира на БНТ.

Въпросната проверка, при която е било установено събиране на таксата, е протекла по модела „таен клиент“. Проверяващите влизат, без да се представят и правят заявка за изпращане на пакет до чужбина, за което им е поискана такса “ коронавирус“ – за пакети над 2.5 кг. тя в размер на 5 лв. Подобна ценоразпис обаче не може да бъде открит в куриерските офиси, а само в техните сайтове.

„Допълнителни такси е възможно да бъдат събирани, но те трябва да бъдат обосновани,има специален текст в закона – ще проверим дали са обективно наложени или не“, обясни той, като допълни, че е задължително потребителят да бъде информиран предварително за събираната такса.

Причините са налагането на подобна такса са разнообразни. Ако доставката се прави до друга страна и самият куриер налага подобна такса на доставчика, няма как и той да не включи такава в ценоразписа при онлайн пазаруване. Арсенов обаче увери, че се извършват комплексни проверки от много органи, за да се установи къде е проблемът.

Проверките се извършват съвместно от служители на Национална агенция приходи, КЗП и Комисия за регулиране на съобщенията.

По отношение на организираните туристически пътувания, той поясни, че пострадалите от отменени екскурзии, вследствие на COVID-19, могат да се възползват от ваучери.

Потребителите обаче не са задължени да се съгласятnда го приемат, затова им се предлагат и заместващи пакети – вместо през май да почиват през септември. В случай че не и този вариант не ги удовлетворява, туроператорите са длъжни да върнат парите на доверениците си в срок от един месец след края на извънредното положение.