Американската ракета Електрон бе изведена за пръв път на стартовата площадка към космодрума на о-в Уолопс, САЩ

1
210
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Електрон“ бе изведена за пръв път на стартовата площадка към Средноатлантическия регионален космодрум в САЩ. Photo credit : Rocket Lab

30 април 2020 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Американската компания Рокет Лаб изстрелва редовно своите ракети „Електрон“, които използват иновативни американски ракетни двигатели „Ръдърфорд“ с електрически турбопомпи. Доскоро всички полети бяха осъществявани от п-ов Махия в Нова Зеландия. Но в близко бъдеще ракетите „Електрон“ ще летят и от територията на САЩ, от Средноатлантическия регионален космодрум на о-в Уолопс. Като подготовка за предстоящия полет, Рокет Лаб изведе за пръв път ракета на стартовата площадка. 

Според информация, оповестена от компанията, екипът е провел интеграционни системни изпитания, за да бъде потвърдена готовността на системите за изстрелване на „Електрон“, както и на наземните прибори. Изпитанията включваха привеждането на ракетата във вертикално положение, активиране и настройка на флуидните системи на стартовата площадка, проверка на електрическите системи и радиокомуникациите.

Дебютното изстрелване на „Електрон“ от американска земя е планирано за третото тримесечие на 2020-та година. Една от последните стъпки, която предстои да бъде изпълнена, е сертифицирането на системите за прекратяване на полета – тези системи са важни, тъй като в случай на фатален проблем ракетата се унищожава, за да не застраши живота на хората в околността, както и на наземната инфраструктура.

По време на този първи полет „Електрон“ ще изведе в космоса единичен микроспътник за нуждите на Военновъздушните сили на САЩ. Целта на американските ВВС е да тестват доколко микроспътниците са адекватни за мониторинг на космически метеорологични явления.

През 2021-ва година нова ракета „Електрон“ ще излети с експеримента CAPSTONE на НАСА на път към Луната. Демонстрационната мисия ще потвърди, че избраната от НАСА уникална орбита е подходяща за строежа на станцията „Гейтуей“ около естествения ни спътник. 

За повече информация: Рокет Лаб

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/