Зеленчукопроизводители предлагат при доказана измама да остават без субсидии

1
91
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ако се докаже измама, земеделските производители да останат 5 години без всякакъв вид субсидии, предложи зеленчукопроизводителят от с. Трилистник Красимир Кумчев, в предаването ”Плюс-минус” по Нова телевизия. По този начин могат да бъдат избегнати кражбите в агросектора.

Това съвсем не е първата идея, която идва от представителя на бранша – още в началото на извънредното положение, Кумчев отправя към Министерството на земеделието шест мерки, чиято основна цел е да се избегне продоволствената криза в агросектора в условията на коронавируса. Последната от тях беше обявена вчера по време на извънредния брифинг на министъра на земеделието, а именно предоставяне на допълнителни субсидии за зеленчукопроизводителите.

„Зеленчуците са едногодишни култури и при наливане на 1 сериозен финансов ресурс мжем да имаме положителни резултати още в рамките на тази календарна година”, обясни той като допълни, че и останалите насъждения имат нужда от подпомагане, но то ще остане за другата година.

Според Кумчев помощите  в размер на 2-3 млрд. лв. не трябва да се раздават на човек, тъй като няма видими резултати. Той беше категоричен, че трябва да се премине към  подпомагане на доход – земеделецът произвежда, а след това продава. Досегашната практика показва, че масово се пишат фактури „на коляно”, според които краставиците се продават за 1 лв., но всъщност се пишат 0,20 лв. По този начин сериозно се ощетява бюджета и серизно се рефлектира върху малкия производител. Приемането на въпросната мярка би могло да спре укриването на данъци, тъй като производителите ще чувстват финансова сигурност.