УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Юнити проведе първия си изпитателен полет от космодрума Спейспорт Америка!

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Юнити“ се завърна успешно днес след изпитателен атмосферен полет. Photo credit : Virgin Galactic

1 май 2020 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Редовните читатели на КОСМОС БГ са добре запознати с пилотирания космически кораб „Юнити“ – през декември 2018 г. и февруари 2019 г. благодарение на него в САЩ бяха осъществени първите два пилотирани космически полета след приключването на програмата „Космическа совалка“. Общо петима души станаха астронавти. Днес, на 1-ви май, „Юнити“ летя за пръв път от своя нов космодрум Спейспорт Америка в Ню Мексико на демонстрационен атмосферен полет. 

„Юнити“ се изстрелва от борда на самолета-носител „Ийв“. Самолетът бе пилотиран от Майк Масучи и Кели Латимър, а корабът – от Дейв Маккей и СиДжей Стъркоу. Беше изрепетирано отделянето на „Юнити“ от „Ийв“, след което корабът кацна плавно на пистата. За нуждите на днешното изпитание не беше запален ракетният двигател. Всичко завърши напълно успешно, а това бе първият самостоятелен полет на кораба „Юнити“ след историческия космически полет през февруари 2019-та, когато Бет Моузес се превърна в първата жена, летяла в космоса на борда на частен космически кораб.

Днешният полет на „Юнити“ също така бе осъществен след спазването на строги протоколи, за да се подсигури безопасността на наземния екип от COVID-19.

Така започва следващата серия от изпитателни полети, които ще целят да докажат годността на „Юнити“ преди да започне да превозва туристи до космоса. Сега обаче полетите няма да се провеждат от стария космодрум в пустинята Мохаве, а от Спейспорт Америка, където ще е основното място на работа за Върджин Галактик. 

За повече информация: Върджин Галактик

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/