Тестват за COVID-19 хората в старческите домове на 4 области

1
123
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Пробите са с PCR, обработват ги в Плевенския медицински университет

Започва тестването на възрастните хора от старчески домове в четири области – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Това съобщи ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов, в чиято лаборатория ще се изследват пробите.

„Те ще бъдат с най-надеждните към момента PCR-ри, които не дават грешки“, коментира той пред „Монитор”.

Освен живеещите в домовете, започва изследване  и на работещите в тях служители – от медицинските сестри и лекарите до готвачките и чистачките.

До 30 април лабораторията е обработвала проби от работещи в болници в града. От 35 нито една не е положителна.  Вече започват да постъпват проби и от старческите домове. От Ловеч към момента се обработват 13, които са взети от регионалната здравна инспекция там. Пристигнали са и 32 проби от домовете в Плевенски регион, както и от Велико Търново.

Миналата седмица за предстоящото тестване на старите хора от домовете съобщи членът на Националния оперативен щаб и главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По същото време реторът на Медицинския университет в Племен проф. Славчо Томов алармира, че лабораторията свършват тестовете.

По информация на проф. Тодор Кантарджиев пък, който е заместник-началник на щаба, към момента в страната има наличност от PCR тестове 30 000 броя, а други 70 000 са в резерв.

„Вече нямаме проблеми с тестовете, набавени са и работим на пълни обороти“, увери проф. Славчо Томов.