Бившият кмет на Стрелча овладя обществените поръчки като зам.-кмет

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Сигналът, изпратен до Премиера и до главния прокурор, е подкрепен от подписите на 772 жители на община Стрелча

Подкрепа от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев потърсиха стрелчани по нашумелия случай със Стойно Чачов, който бе отстранен от кметсия пост, но преди дни ВРИД-кметът Неделка Фингарова го назначи за свой заместник и така той отново се озова в местната власт.

Това предизвика бурна обществена реакция, в резултат на което бе сформиран граждански инициативен комитет. Той настоява за разследване на действията и последващо прекратяване на пълномощията на ВРид кмета Фингарова, както и за разследване на самия Чачов.

Вчера бе изпратен сигнал до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Сигналът е от името на Ангел Шопов, Ильо Ильов и Иван Радев и е придружен от подписка, в която има 772 подписа.

„С настоящия сигнал се обръщаме към Вас с молба за съдействие относно неправомерни и предизвикващи силно обществено недоволство действия на отстранения кмет на община Стрела – Стойно Чачов и ВРид кмета Неделка Фингарова. През последните дни обществеността в Стрелча е дълбоко възмутена от моралното погазване на законите на Република България от горецитиранте лица и считаме, че само Вашата намеса и съпричастност могат да повлияят на управленската криза, в която се намира в момента община Стрелча. Безпрецедентната обстановка, предизвикана от разпространението на COVID-19, поставя гражданското общество и община Стрелча в невъзможност да реагира на създалата се ситуация и да организира адекватна реакция“.

По-нататък в изложението се описват фактите, довели до абсурдната ситуация отстраненият Чачов отново да е в управлението на Стрелча.

„Самата Фингарова е назначена за заместник-кмет от Чачов през 2016 г, а по силата на обстоятелствата става ВРид кмет. Управленското решение за назначаване на доказания нарушител Чачов за неин заместник дава основание на гражданите на Стрелча да считат, че между тях съществува определена обвързаност и зависимост, която не може да се определи по друг начин, освен като корупция.“, се посочва още в сигнала, като в подкрепа се привеждат и редица факти, сред които, че Чачов е клиент на прокуратурата по съдебно производство №331/2019, обвиняем е по адм. дело №683/2019 по описа на Административен съд – Пазарджик,  за принуда на служител от Общинска администрация – Стрелча. И още – екскметът е разследван от КПКОНПИ за подаване на декларации с невярно съдържание и др.

С назначаването му като заместник-кмет, на Стойно Чачов са поверени изпълнението на обществените поръчки и разпореждането с бюджета на общината. От 29.04.2020г, със заповед на ВРид кмета, вече са му делегирани всички правомощия на кмет, поради нейното намерение да излезе в дългосрочен отпуск,  се посочва още в текста на писмото.