За маларийния комар Anopheles quadrimaculaties и бедите, които носи

2
237
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

Преди да започнем с маларийните комари Anopheles quadrimaculaties, сигурно не предполагате, че има животни-убийци като лъвове, тигри, гепарди и всякакви други видове едри котки, а също и крокодилите и алигаторите, които убиват ежегодно около 3 000 души и то без хората да ги закачат. Още по-впечатляващо е поведението на иначе лежерните хипопотами, които често присъстват в качеството си на добродушните хипота в детските илюстрации. Те реално също са убийци на над 3 000 души всяка година. Къде обаче в подобни статистики се намират дребните насекоми като комарите например?! Ами тези насекоми са на челна позиция по опасност, тъй като са причина за ежегодната смърт на милиони хора по света… Особено маларийният комар, който е известен с бедите, които носи със себе си.

Маларийният комар е част от по-големия род комари, познати като Anopheles с подрод Anopheles quadrimaculaties. Написано твърде научно, но понякога е добре човек да е запознат и с такива термини. Те могат да му бъдат от полза в случай, че има нещастието да се сблъска точно с ухапване от Anopheles quadrimaculaties (малариен комар)… Добре е да се знае и да не се забравя, че има около 60 вида подобни комари, които със същия успех могат да ви заразят с малария.

Какви точно опасности крие маларийния комар Anopheles quadrimaculaties

А сега ще разберете какви точно са бедите, които носи маларийният комар? Както се казва в хазарта – риск губи, риск печели. С разликата, че печалбата може да се окаже собственият ви живот.

Бедите, които носи маларийният комар са ясни и не много приятни – те са преносители на болестта малария, от която в края на 2009 г са заразени около 225 млн. души, като близо 1 млн. от тях умират (нещо не по-малко страшно и смъртоносно от коронавируса COVID 19). Макар това да се случва предимно в страните от Третия свят, където все още лисва адекватно лечение срещу маларията, това е болест, която все по-често засяга и развитите европейски държави, както и САЩ. Да не споменаваме и съседната ни Гърция, където все по-често се срещат случаи на заболели от малария. А Гърция е само на хвърлей разстояние…

Истината е, че за сега в България рядко се срещат маларийни комари, но трябва да сте особено бдителни, ако смятате да прекарате лятната си почивка по Южното Черноморие или в южните части на реките Струма, Марица и Места. Също така е добре да знаете, че ако човек е ухапан от малариен комар той най-вероятно ще се зарази с болестта малария, а след като е заразен с малария и бъде ухапан от нашенски си (местен и безобиден) комар,  нашенското си двукрило насекомо ще пренесе маларията със своето ухапване у друг човек. Нищо, че не е малариен комар, а местен български националист…

И последно – какви са реалните опасности и бедите, които носи маларийният комар. Ами те са преносители на зараза с инфекциозното заболяване малария, чиито симптоми протичат с втрисане, ставни болки и изключително висока температура, която не винаги може да бъде овладяна и ако не бъдат взети навременни мерки може да доведе до смърт. Това е достатъчно за да си имате едно наум, нали?

Ако имате нужда от качествено професионално пръскане срещу комари ние от Бран Инсект сме насреща, а също така и продавам редица биоцидни препарати срещу комари и уреди срещу летящи и пълзящи насекоми.