Борисов: При над 100 заразени на ден мерките отново ще бъдат затегнати

1
118
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Премиерът Бойко Борисов участва в Среща на върха ЕС-Западни Балкани, проведена чрез видеоконферентна връзка, с фокус върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19.

Има консенсус за продължаване на Албания и Република Северна Македония към ЕС, заяви премиерът в изявление след срещата. Той обобщи резултатите от срещата и приетата Декларация от Загреб, в която се изразява солидарност и единство в борбата с коронавируса и за страните от Западните Балкани.

Европейската подкрепа за справяне със здравните и икономическите последици от настъплението на коронавируса е повече от 3,3 милиарда евро, отбеляза още премиерът.

„ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро за Западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравния сектор“, каза Борисов. Отпускат се и 730 млн. евро от ЕС и 1,7 млрд. от Европейската инвестиционна банка за икономиките. Това е огромна финансова инжекция за всички държави от Западните Балкани, добави българският премиер.

„Нещата с коронавируса в Европа не са добре. Трябва да спазваме всички мерки – дистанция и дезинфекция. Има ли ръст на заболелите и не се ли спазват правилата – веднага пак ще затворим всичко. Детските градини няма категорично да бъдат отворени. Това е опасно. В щаба също бяха твърдо против“, заяви още Бойко Борисов.

Максимално трябва да се ограничи достъпът до старческите домове, защото това са ни най-уязвимите хора, добави той.

Според премиера поводът да се отпуснат мерките в момента е, че по-голямата бройка на заболелите в страната от коронавирус е заради откриването на по-големи огнища. Но София вече се подрежда на 4-5 място в страната по заболели от коронавирус, а е 2-милионен град. Затова Борисов бе категоричен, че всичко зависи от дисциплината на българите и дали хората ще се пазят взаимно. Той бе категоричен, че в закритите пространства маските са задължителни.