Британската компания Stabilitech разработва хапчета срещу коронавируса

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Британската компания за биотехнологии Stabilitech, която е част от тъканната банка Cells4Life, разработва лекарство (хапчета) срещу коронавируса. Това обяви Уейн Чанън, председател на борда на директорите на двете дружества. Наименованието на хапчетата ще бъде OraPro-COVID-19. „Доставянето на ваксина срещу COVID-19 в най-кратки срокове е само половината от предизвикателството. По-важно е такава, която да работи. COVID-19 заразява лигавиците, гърлото и белите дробове. Ето защо ние се насочваме към нашето лекарство, за да ударим вируса там, където седи – в лигавичните клетки.  Други ваксини в момента са насочени само към системната имунна система, но от нашите изследвания виждаме, че COVID -19 е лигавичен вирус, следователно всички разработчици на ваксини трябва също да търсят такава, която е насочена както към лигавичния, така и към системния имунитет. Това е, което нашият продукт OraPro-COVID-19 доставя в една капсула“, заяви Уейн Чанън.

Капсулите OraPro-COVID-19 са термично стабилни, което означава, че не е необходимо да се съхраняват в хладилник за разлика от ваксините.  Благодарение на тази уникална функционалност, хапчетата може да се приемат самостоятелно от хората. „Дори най-уязвимите групи могат да се възползват без високорисково посещение на медицински специалист. Без инжекции, без игли, без посещение на медицинска сестра или лекар, следователно няма нужда от лични предпазни средства, които все още са в недостиг в някои страни. Не се изисква скъпо съхранение в хладилни помещения, както повечето други ваксини, които в момента се разработват “, казва Ченън.

Д-р. Джеф Дрю, основателят и главен научен директор на Stabilitech, обяснява как работи OraPro-COVID-19. „За да генерираме защитен имунитет, първо вмъкваме Spike-протеиновата ДНК от COVID-19, S-протеиновият товар в нерепликиращ се аденовирус и вирусен вектор. Технологията за термична стабилност на OraPro се прилага и опакова в рамките на устойчива на киселина капсула, която защитава лекарството, тъй като преминава през стомаха, преди да се разтвори в червата. Тъй като е термично стабилна, лекарството ще е невредимо дори и при висока температура от 37 градуса в организма.

Клиничните изпитвания за това перорално лекарство срещу COVID-19 ще започнат през юни. От Stabilitech се надяват да бъде налично до края на годината.  Въпреки това, за да постигне тази цел, компанията търси финансиране от 6 млн. паунда, за да осъществи този следващ жизненоважен етап от развитието.

„Веднага след пускането на пазара на лекарството OraPro-COVID-19 ще бъде предложено за регистрация в ЕС и в България“, каза Даниела Мирчева, представител на британската компания Cells4Life у нас. Концертът Cells4Life извлича и съхранява стволови клетки при раждането на деца. Създаден е през 2002 г. във Великобритания и в момента е най-голямата компания в страната с над 50% дял от пазара. Присъства в 54 държави, като има представителства в САЩ, Испания, Италия, Обединените арабски емирства, България и др. Стволовите клетки се използват за трансплантация и лечение на редица болести, описани от Европейската здравна асоциация. Представител на Cells4Life за България е Тъканна Банка Садаса 2007 ЕООД, която започва работа през 2011 г.