Днес е Световният ден за борба с рака на яйчниците

6
221
Добави коментар
badboypln
badboypln

Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда на този ден от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената информираност относно заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб.

Ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа. Континентът е с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни.

В България всяка година се диагностицират около 800 жени, като около 421 от тях губят борбата със заболяването.

Причините за рака на яйчниците могат да са основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в BRCA гените); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

За ранното диагностициране на заболяването е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост.