Германия уволни висш служител, в 80 страници описва пандемията като „глобална фалшива тревога”

11
252
Добави коментар
stefanhr
stefanhr

Министерството на вътрешните работи на Германия отстрани един от служителите, който нарече разпространението на коронавируса „глобална фалшива тревога“. Това съобщи изданието „Дер Шпигел”, цитирано от БГНЕС. Според него служителят по собствена инициатива написал почти 80-страничен доклад за пандемията, причинена от коронавирусната болест, напълно противоречащ на официалната позиция на германските власти. Той го е разпространил чрез вътрешен имейл. През уикенда материалът беше публикуван в един от десните консервативни сайтове. Там служителят е представен като информатор, издал „тайни” на министерството.

Според автора на доклада опасността, която представлява новият коронавирус, е „не по-висока, отколкото при много други вируси“, а мерките, предприети от федералното правителство на Германия, причиняват повече вреда на гражданите, отколкото полза. Служителят работи в отдела за управление на кризи и обществена защита. В същото време той не е участвал в работата на Кризисния щаб за борба с последствията от пандемията. В германското вътрешно министерство инцидентът предизвика сериозен смут, особено като се има предвид фактът, че авторът е отпечатал доклада си на официална бланка на ведомството. Това създаде усещането, че документът отразява позицията на Министерството на вътрешните работи.

В събота в Германия имаше множество протести срещу ограниченията, наложени от властите във връзка с пандемията. Най-големият митинг – в Щутгарт, събра повече от 10 хиляди души. В Берлин протестиращите замеряха полицаите с бутилки и камъни, което доведе до арестите на над 100 души.

На 6 май германските федерални и регионални власти постигнаха съгласие за известно облекчаване на съществуващите ограничения на социалните контакти, но ги удължиха мерките до 5 юни.