Културният живот започва отново с края на извънредното положение

2
591
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Заповед на здравния министър позволява провеждането на културни събития и посещенията на музеи, галерии, библиотеки и киносалони плюс колективните спортове за аматьори

Повече от два месеца сред преустановяване на масовите мероприятия, здравният министър позволи отново посещението на културни прояви.  

Със заповедта на Кирил Ананиев от понеделник, 11 май, се разрешава посещението на музеите, галериите и библиотеките – не само на открито, но и на закрито.

Заповедта позволява и провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, – но само на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Допускат се и ходенето на кино, но също само с до 30% запълняемост на салоните. Това позволява отварянето на мултиплексите в моловете, които така или иначе работят заради наличието на хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси.

Условието е да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки, като в музеите, галериите, библиотеките и кината на закрито не трябва да се използват климатични инсталации.

Това за нас са добри новини и знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм, както и знак за хората, работещи в тези сфери, и за зрителите, обичащи културата и изкуството, коментира министърът на културата Боил Банов на последвала пресконференция.

Културни събития на закрито към момента все още няма да се провеждат. Според министъра на киносалоните се позволява да отворят, защото работата им не е свързана с представления на живо на сцената. 

Колкото до залите, те ще бъдат отворени на по-късен етап, тъй като рискът при тях все още бил сериозен. Наблюдаваме обстановката и ще решим кога и как, уточни Банов.

Кабинетът предоставя на ведомството му допълнителни 5 млн. лева, които са предназначени за творците и организациите в културата и ще бъдат разпределени през различни програми на министерството и Национален фонд „Култура“.

По трите програми за създаване на нови сценични театрални, музикални и танцови проекти ще бъдат насочени по 500 хил. лева, като същият размер средства е заделен и за съвсем нова програма в областта на визуалните изкуства. По програмата за разпространение на вече готов музикален, танцов или театрален продукт е предвиден бюджет от 800 хил. лева.

Отделно националният фонд „Култура“ към Министерството на културата ще бъде захранен с допълнителни 1,5 млн. лева. Целта е да бъдат подпомогнати независимите професионални организации в областта на изкуството и културата и частни творчески пространства, развиващи дългосрочна дейност, например малките кина за авторски филми, циркът, пространства за изкуства, галерии.

Още 700 хил. лева чрез фонд „Култура“ са предвидени като малки грантове за отделни артисти, които провокират с иновативно мислене и предлагат начини на изява с културен продукт чрез интернет, обясняват от Министерството на културата.

Продължават сесиите за финансиране на археологически разкопки и кинопроизводството, уточни още министър Банов. По думите му няма намаление и ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство в нито една сфера: „Мерките показват грижата на правителството към целия сектор. Това е междинен етап. Работим и по други мерки, които ще бъдат приети и обявени според динамиката на ситуацията в Европа и у нас.“

Министърът увери, че средствата ще се отпускат по сериозни критерии, защото е важно изкуството, което се подпомага от държавата, да носи своята естетика. Творците в същото време са максимално облекчени откъм условия и голяма част от задължителните до момента критерии са премахнати – например изискването за 10% самоучастие и увеличения процент за административни разходи (до 35%).

Банов припомни още, че държавата е поела гаранция да осигури средствата на държавните културни институти за времето на извънредното положение и до шест месеца след него, а по отношение на свободния сектор вече работят няколко мерки и програми, приети за най-засегнатите творци на свободна практика.

Министерството на културата ще изготви указания за работа на културните институти, но „всеки организатор на събитие или директор на културен институт обаче трябва сам да намери формулата как да работи съобразно мерките“, категоричен беше културният министър.

Той посочи като пример разпределянето на посетителските потоци при влизане и излизане, продажбата на билети на каса, разпределението на зрителите в залите шахматно, или така, че да се спазват санитарните изисквания и условието за до 30% запълняемост, задължителното носене на маски.

Помещенията на закрито в галерии, музеи и кина трябва да бъдат редовно третирани с дезинфектант и проветрявани.

С друга своя заповед министърът на здравеопазването позволява упражняването на колективни спортове за аматьори (вкл. футбол, баскетбол, волейбол) на открито, без състезателен характер. 

Участниците трябва да бъдат до 10 души и да спазват противоепидемичните мерки.  Не се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика.

1990 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 368 от заразените са настанени в лечебни заведения, а 50 от тях – в интензивни отделения и клиники.

Повечето случаи вече са жени (1024) на жени, а средната възраст е 50 години. 214 – или 11% – са медицинските служители с коронавирусна инфекция.

Починалите са общо 93.