Хотелите отварят утре, Ангелкова с апел да идем на нашето море за 24 май (ВИДЕО)

1
208
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

От утре отварят всички хотели и места за настаняване, обяви туристическият министър Николина Ангелкова от парламентарната трибуна по време на дебатите по второто четене на мерките, свързани с отпадането на извънредното положение.

Ангелкова призова българите да се отидат на родното море още за 24 май.

„Бих искала и през тази трибуна да призова сега, особено с наближаване и на 24 май, на празниците, всички да се възползваме и да посетим Българското Черноморие, за да можем да насърчим заедно нашия сектор и заедно да се справим с това изключително тежко предизвикателство“, апелира министърът на туризма.

Ангелкова направи уточнението, че на двуседмична карантина ще подлежат не само българите, завърнали се от почивка в чужбина, но и всички чужденци, които дойдат у нас.

Само преди ден бе съобщено, че чуждите туристи ще подават само декларация, че са здрави, докато българите, избрали гръцки или турски плажове, ще трябва след прибирането си да останат 14 дни в карантина.

„Бих искала да уточня, че до отмяна на извънредното положение, както в България, така и в рамките на целия ЕС, всички чужденци, които влизат на територията на страната, така и българите, които пътуват в чужбина и се завръщат, подлежат на 14-дневна карантина. Надявам се утре да получим единни правила“, поправи се Ангелкова, след като вчера двойният стандарт при третирането на българи и чужденци предизвика усещане за дискриминация.

Ангелкова благодари на правителството и коалиционните партньори за решенията за насърчаване на туризма, както за дотациите за чартърните ни компании, така и за отсрочката за туроператорите да имат 12 месеца за възстановяване на парите от резервации, както и за намаляването на ДДС на 9% за хотелиерите и ресторантьорите и за ваучерите за почивка на хората на първа линия в борбата с коронавируса.

По-рано в спор от трибуната в НС влязоха лидерът на НФСБ и депутати от БСП. Хората се чудят как да оцелеят, а не как да идат на плаж, репликираха социалистите, след като Валери Симеонов също похвали взетите решения за насърчаване на родния туристически бранш.

„Сега, като няма хляб, ще ходим на море“, реагира Надя Клисурска в критика на липсата на социални мерки за компенсиране на останалите без доходи хора, като даде за пример, че 60 000 фирми са спрели работа. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев изрази недоумение за призивите българите да отиват на родното море, тъй като, по думите му, те нямат пари за плаж. Стойнев обвини управляващите, че мерките, с които борят икономическата криза, са на парче.

„Нашата цел е с тази мярка ударно да възстановим и активно да дадем възможност да заработи на високи обороти българският туризъм“, отговори Валери Симеонов. Той опонира на Стойнев, че дълбоко се съмнява да нямат пари българите, които предпочитали Турция и Гърция за тридневно море по празници и извивали дълги опашки на ГКПП „Кулата“.