Apple превръща смартфона в автомобилен ключ

4
246
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Отключване и „палене“ на автомобила с iPhone? Това, за което потребителите на Apple доскоро можеха само да мечтаят, за клиентите на Samsung отдавна е реалност. Сега обаче калифорнийският технологичен гигант около Тим Кук направи още една важна стъпка в посока „виртуален ключ“. Както обявиха от Car Connectivity Consortium (CCC), чийто член е Apple, вече са зададени спецификациите за Digital Key Release 2.0. Така някои производители на автомобили и на електроника са създали общ стандарт, така че смартфонът и другите мобилни устройства да могат да се използват като ключове за автомобили в бъдеще.

Отдавна е известно, че Apple работи върху функцията CarKey за iPhone и Apple Watch. Функцията обаче ще стане достъпна едва с навлизането на устройствата под iOS 14 (watchOS 7). BMW вероятно ще бъде първият производител, който ще работи с решението от Купертино. Apple и хората от Мюнхен отдавна работят в тясно сътрудничество, което направи BMW една от първите германски автомобилни компании, предлагащи безжичната технология Apple CarPlay в своите автомобили.

Как работи CarKey и безопасно ли е?

С вече договорения Digital Key Release 2.0 трябва да се гарантира пълната сигурност на дигиталните ключове. Това включва криптиране на данни и идентификация на автомобила, а поверителността на потребителя трябва да бъде на преден план. Като интерфейс телефонът използва NFC-чип. Apple вероятно ще интегрира дигиталния ключ в приложението си „Wallet”. Toгава автомобилният ключ ще се показва като отделна карта, подобно на кредитната при Apple Pay. Оторизацията ще се извършва чрез Face ID или Touch ID. Ако батерията е почти празна, режимът за ниска консумация трябва да помогне.

CCC включва различни производители

Car Connectivity Consortium включва различни производители в автомобилната и електронната индустрия. Освен Apple, тук участват и LG Electronics, Samsung и Panasonic, а от производителите на автомобили – BMW, General Motors, Honda, Hyundai и Volkswagen. В допълнение към протоколите за достъп без ключ до автомобила в ССС работят и върху нови начини за свързване на автомобили.