Как да избера фотограф? 6 полезни съвета, за да намерите най-доброто съвпадение за вас

1
184
Добави коментар

В някакъв момент от живота ви вероятно ще наемете фотограф за портрет, семена фотосесия, сватба или заснемане на друго важно събитие. Избирането на подходящ фотограф е като избора на подходящ адвокат, вие искате специалист, който ще достави това, което търсите.

Събрах в тази статия чек лист с 6 неща, на които да обърнете специално внимание, когато започнете да търсите на пазара за най-добрия фотограф за вас:

Техническа квалификация – разгледайте портфолиото на фотографа. Дали снимките са остри или липсва фокус? Особено внимание обърнете на фокуса в очите и главата. Всяка снимка ли е добре осветена или изглежда мътна и неясна? Използвали ли са добра естествена светлина? Ако има светкавица, дали е контролирана ли е светкавицата и подобрява ли изображението или е супер очевидна? Сега може би ще кажете – ами аз какво разбирам от снимки със светкавица? Повярвайте ми, ако светкавицата е лошо използвана ще разберете. Лицето на модела ще лъщи, ще бъде твърде мазно, твърде жълто или твърде изгоряло.

Обърнете внимание дали снимката е прекалено обработена, например – небето е прекалено синьо и тревата е твърде зелена, направо нереални цветове?

Креативност – снимките резонират ли с вас или не може да разберете креативността на този фотограф? Има ли снимки, които ви карат да кажете „Уау, това е страхотно!“ или точно обратното?

Обърнете внимание как реагирате, когато разглеждате снимките.

Сега може би ще си кажете – Е, аз пък като че ли не мога да преценя една снимка дали ми харесва или не, та е нужно да го прочета в статия.

Не може да си представите колко много хора избират фотограф за събитие, без да са разгледали неговата работа. Аз знам, защото и на мен често ми се обаждат по телефона и ме наемат така. Затова целта ми не е да ви вменявам какво ви харесва. Пиша тези редове, за да ви обърна внимание да разглеждате работата да фотографа, преди да го наемете. Защото всеки снима различно и има различен стил. Чийто стил може да не е по ваш вкус.

Спазване на срокове и управление на времето. Това е важно най-вече за събития като сватба или бизнес ивент, където програмата за деня е разграфена до минути. За да разберете повече за професионализма на избрания фотограф, може да се свържете с техни предишни клиенти.

В социалните мрежи вече няма тайни, така че просто напишете името на фотографа в търсачката. Или попитайте в специализираните групи. В днешно време всеки е познат на всеки.

Особено за сватбите това е много важно, тъй като церемонията често не е много дълга и ако пропуснете „момента“, всъщност не можете да направите повторение.

А пък и не искате да си чакате снимките цяла вечност, нали? Срокът, в който ще получите готовия материл, също е от голямо значение и е важно да се спазва.

Лесно ли работи с хора? Харесва ли ви да работите с този човек? Как се държи, когато е под напрежение? Отбележете си да попитате и за това, когато правите своето проучване в социалните мрежи.

Външен вид – не е много гот да се съди за книгата по корицата, но ако фотографа е небрежен към външния си вид, то той ще се отнася така и към вашите снимки. Нали не искате снимките ви да не бъдат старателни архивирани, именувани и съхранени?

Бюджет – получавате това, за което плащате, важи за фотографите с пълна сила. Не забравяйте да попитате от колко време се занимават с фотография професионално. Не просто да са се научили да снимат, а да работят с хора и да са натрупали стаж. Има много хора, които сега навлизат в професията със скъпа камера и малко или никакво обучение. Това не означава непременно, че те не са професионалисти. Но се уверете, че могат да се справят със стреса на деня и че вашите снимки ще бъдат обработени, съхранявани и архивирани.