Ангелкова и Ананиев провалят летния сезон с карантина на чуждите туристи. ЕК призова да няма такива

1
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Здравният министър е против отпадането на задължителната 14-дневна карантина за влизащите в страната хора. Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова поиска чуждите туристи да влизат в страната с декларация, че не са болни от коронавирус, а същевременно заяви, че ще остане 14-дневната карантина за българите, които се завръщат от чужбина. Влизането на територията на България от граждани на страни извън ЕС в момента е забранено, както и влизането на граждани от няколко европейски държави.

„Няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи, които отиват в други държави на почивка. 14 дена (карантина) ще има за всички“, заяви Ананиев. По думите му предстоят разговори със съседните държави като Гърция, Румъния и Сърбия, така че да имаме реципрочни правила за гражданите на съответните страни.

„Ако ще се въведе декларация за едните, ще се въведе декларация и за другите. Ако трябва да дойдат с PCR тест в България и нашите ще ходят с PCR тест там“, каза министърът.

Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. Това съобщиха високопоставени представители на комисията, предаде БТА.

По-рано и Ройтерс публикува неофициална позиция, че Брюксел е категорично „за“ пълното възстановяване на свободното придвижване на хора в рамките на общността на фона на наблюденията в редица държави, че силата на коронавирусната пандемия отслабва.

Според ЕК е необходимо пътуващите в ЕС да не бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу епидемията от COVID-19. ЕК не подкрепя безусловна карантина за пътуващите, уточниха представителите на комисията. По техните думи въвеждането на здравни сертификати може да доведе до нова опасност – желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували.

ЕК е на мнение, че досегашните строги мерки срещу епидемията повече не са необходими. Комисията настоява за уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение. Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС.

Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.