Фейсбук дава 100 000 долара за изкуствен интелект, който ще засича „омразни мемета“

2
129
Добави коментар
setlans
setlans

Фейсбук обяви старта на предизвикателство за създаване на изкуствен интелект, който да засича „омразни мемета“. В предизвикателството ще се състезават разработчици, които трябва да създадат изкуствен интелект, който да може успешно да открива „омразни мемета“, а наградният фонд е 100 000 долара.

Меме се нарича колаж от една или няколко снимки върху които е написан текст, който в повечето случаи осмива дадено събитие. Най-популярните мемета в Българя, в момента, са тези с генерал Мутафчийски.

Компанията е създала и 10 000 „омразни мемета“, върху които да тренират разработчиците.

„За да може изкуственият интелект да се превърне в по-ефективен инструмент за откриване на реч на омраза, той трябва да бъде в състояние да разбира съдържанието по начина, по който хората го правят – холистично“, пишат от Фейсбук.

„Когато гледаме едно меме, например, не мислим за думите и изображението като отделни неща; ние разбираме значението им, когато ги комбинираме. Това е изключително предизвикателство за изкуственият интелект, защото той трябва да анализира текста и изображението като едно цяло, а не отделно. Трябва да комбинира тези различни модалности и да разбира как значението се променя, когато се комбинират заедно“.

Победителите в предизвикателството ще получат:

1 място – 50 000 долара 2 място – 25 000 долара 3 място – 10 000 долара 4 място – 8 000 долара 5 място – 7 000 долара

Реч на омразата

Според Фейсбук, реч на омразата е:

„Пряка или косвена атака срещу хора въз основа на характеристики, включително етническа принадлежност, раса, националност, имиграционен статус, религия, каста, пол, полова идентичност, сексуална ориентация и всякакъв вид заболявания и увреждания“.

Фейсбук и сега притежава система, която автоматично открива „фалшиви новини“ и „омразни мемета“, но явно не е достатъчно добра, щом искат нова.

Същата тази програма, наречена „Stormchaser“ (преследвач на бури) следи Фейсбук за „конспиративни теории“, като тази, която нашумя преди години, че социалната мрежа подслушва своите потребители чрез микрофона на телефона. Тази новина беше разпространена от трима бивши служители на компанията, но веднага попадна в категорията „конспирации“.

Stormchaser изрично следи и за всякакви публикации, които осмиват Марк Зукърбърг и го оприличават на робот или извънземно.

Фейсбук е компания, която според нейни думи защитава свободата на словото, но същевременно изтрива страници, които публикуват неудобни новини.

Над 800 страници на независими медии са изтрити от Фейсбук и Туитър. Това са все страници, борещи се срещу системата, но публикуват информация, която засяга интересите на определен кръг хора.

Най-скорошният пример е изтриването на страницата на Дейвид Айк, заради публикуване на „фалшиви новини“, свързани с COVID-19.

В борба срещу фалшивите новини за коронавируса

В момента, Фейсбук се „бори“ срещу „вредната дезинформация“ относно коронавируса, като използва 60 организации за проверка на факти, включително Ройтерс и Асошиейтед Прес.

Само през изминалият април, Фейсбук е поставил предупреждения на около 50 милиона публикации, свързани с коронавируса. А от месец март, социалната мрежа е изтрила над 2 милиона и половина публикации за продажба на маски, дезинфектанти и други продукти за хигиена, пишат от cnet.

Разбира се, за най-актуална и официална се води информацията, която се предоставя от Световната здравна организация.

Нашата страница във Фейсбук също е била подлагана на цензура, като са били изтривани публикации без предупреждение, под претекст, че нарушават общите условия на социалната мрежа.

Сетланс Заглавна снимка: genibee Zuck poster via photopin (license)