Блогът на Апостол Апостолов :: РУСНАЦИТЕ ИЗНЕМОГВАТ

2
191
Добави коментар

                                                     СИТУАЦИЯТА СТАВА СТРАШНА

 

Руснаците, които се канеха да купуват България, привършват парите си след шест седмици национална блокада и минимална подкрепа от правителството. Това увеличава натиска върху руския президент за отваряне на икономиката, въпреки че броят на заболелите в страната е вторият по големина в света.

 

Почти половината от руснаците или нямат спестявания, или те са толкова, че да им стигнат за следващите четири седмици. Това показва проучване на московския Център за стратегически изследвания, публикувано тази седмица. Близо една четвърт от населението е трябвало да харчи от спестяванията си, за да компенсира спад в приходите си, показват данни на централната банка в страната.

„Ситуацията с приходите стана доста страшна“, коментира Дмитрий Долган, икономист на ING Bank в Москва. „Натискът ще се увеличи или за облекчаване на блокадата, или за облекчаване на фискалната политика“, допълва той.

Правителството е спестило около 165 млрд. долара в своя фонд за „черни дни“, но все още не е готово да харчи твърде много за икономически стимули в случай, че ситуацията се влоши заради срива в търсенето на петрол – основният източник на приходи от износ.

 

Реалният разполагаем доход на руснаците се очаква да намалее през това тримесечие до нива, невиждани от 2006 г., показват данни на Bloomberg Economics.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.