Драма в НАСА: Шефът на пилотираната програма Дъг Ловеро подаде оставка седмица преди полета на Крю Драгън!

2
172
Добави коментар
redbul80
redbul80

Дъглас Ловеро

19 май 2020 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Уникална драма се разрази в НАСА седмица преди първия пилотиран полет на космическия кораб „Крю Драгън“. Дъглас Ловеро, ръководителят на пилотираната програма на агенцията, неочаквано подаде оставка. Ловеро заемаше поста по-малко от шест месеца. Съгласно съобщение от НАСА напускането на Ловеро няма да се отрази на графика по изстрелването на „Крю Драгън“ и полетът ще се осъществи навреме. 

Наистина, оставката (или по-точно принудителното освобождаване на Ловеро) изглежда да няма нищо общо с „Крю Драгън“ и с възобновяването на пилотираната космонавтика на САЩ.

„Рисковете, които поемаме, било то технически, политически или лични, имат потенциални последици, ако отсъдим неправилно. Аз поех такъв риск по-рано през годината, защото сметнах, че е необходим, за да си изпълним мисията си. Сега, през призмата на баланса на времето, аз отчитам, че направих грешка в избор, за който сам трябва да нося последствията“, написа Ловеро в публичен и-мейл към работещите в НАСА. Бившият шеф обаче не конкретизира каква е тази „грешка“.

Спекулациите са много. Според някои източници в ракетно-космическия отрасъл на САЩ, възникнали са разногласия между Ловеро и администратора на НАСА Джим Брайденстайн. Но толкова ли са тежки тези разногласия, че оставката трябва да стане точно сега… а не след полета на „Крю Драгън“?

Други източници твърдят, че причината може да се корени в избора на Ловеро за фирмите, които ще превозят астронавти до повърхността на Луната през 2024-та година. НАСА се спря на компаниите Блу Ориджин, СпейсЕкс и Дайнетикс. Въпреки че първоначално беше даден знак, че агенцията ще финансира четири фирми, Боинг бяха изхвърлени от подборката. 

Възможно ли е зад освобождаването на Ловеро да стои дългата ръка на Боинг? Именно това е водещата теза сред спекулациите в публичното пространство.

Пилотираната програма на НАСА бе поета от Кен Бауърсокс, астронавт и ветеран с пет совалкови полета зад гърба си. Въпреки че напускането на Ловеро е отвратително събитие преди полета на „Крю Драгън“, няма спор, че Бауърсокс е един от най-компетентните хора и ще докара предстоящата мисия до пълен успех. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/