Ангелкова благодари на ВМРО за предложенията в туризма

1
112
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Едни от ключовите предложения за рестарт на туризма у нас са туристическите ваучери и субсидирането на чартърни полети. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Здравей, България“ по Нова тв.

Припомняме, че предложенията дойдоха  от „Обединените патриоти“ и в частност ВМРО.

Имаме възможност с много сериозна мобилизация да удвоим чуждрастранните туристи от определени пазари, тъй като се рекламираме като с страна с изключително нисък процент на заразени с коронавирус, каза Ангелкова.

Тя направи препратка към снощната среща между Борисов и колегите му от Гърция, Румъния и Сърбия. На нея беше договорено от 1 юни да се влиза свободно в южната и западната ни съседка като за целта ще се попълват декларации, подобни на тези от КПП-тата. Предложението на ресорното министерство е да бъдат разрешени и пътуванията с цел туризъм, засега са позволени само работните  и семейните посещения.

Ангелкова заяви, че в момента се водят интензивни разговори с Германия, Франция, Австрия, Полша, Чехия и скандинавските страни,  които са в сходна епидемична обстановка. Основната им цел е от 15 юни да бъдат рестартирани чартърните полети.

По отношение на протестите на превозвачите в сектора, които блокираха столицата вчера, ресорният министър поясни, че правителството винаги е готово за диалог. Исканията на представителите на „случайния превоз“ са представени още по време на срещите на Ангелкова по Черноморието и вече са обсъдени с транспортния министър Росен Желязков. Разработват се указания и правила за работа.

„Постигнатата вчера договорка касае и тях. Когато стартират пътуванията, те ще са първите, които ще посрещнат туристите, и ще им предложат своите услуги“, обясни тя.

Туристическият министър отново припомни и какви са мерките, които хотелите трябва да предприемат, в случай че има съмнения за заразен с COVID-19. Според указанията на министерството мястото за настаняване няма да бъде карантинирано,  но трябва да бъде осигурен изолатор, където да бъде настанен гостът до пристигането на медицинските екипи.

Във връзка с изказванията на президента Румен Радев относно предприетите от правителството мерки и „враждата“ между него и премиера, тя заяви, че „не трябва да се замерваме със статистика“.

Ангелкова обобщи, че е съвсем нормално след отварянето на границите да се прибегне и към възстановяване на работната дейност в закритите заведения при спазване на хигиенните изисквания.