УСПЕХ: Япония изстреля към МКС последния си кораб Кунотори!

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : NASA TV / JAXA

20 май 2020 г. 21:10 ч.

Светослав Александров. Днес в 20:31 ч. българско време от японския космодрум Танегашима излетя космическата ракета „H-II“ с товарния кораб „Кунотори“. Това е последният кораб на Япония от серията „HTV“. След завършването на мисията му японската космическа агенция JAXA ще се фокусира върху създаването на следващото поколение товарни кораби от серията „HTV-X“, които ще могат да се скачват самостоятелно с МКС („HTV“ трябва да бъде прихващани от роботизираната ѝ ръка) и да се завръщат на Земята (сегашните изгарят в атмосферата след превозването на провизиите). По-нататък новите кораби ще могат да летят и до орбитата на Луната и да обслужват окололунната станция „Гейтуей“, която САЩ създава заедно с досегашните си партньори от МКС. 

Дебютът на „HTV-X“ е планиран за 2022-ра година. 

Нека обаче да се върнем към настоящето. На борда на космическия кораб, който бе изстрелян днес, пътуват повече от 3 600 килограма провизии за живеещите на Международната космическа станция астронавти – вода, храна, резервни части и научни прибори. Сред резервните части са шест нови литиево-йонни батерии, които по-нататък астронавтите ще монтират от външната страна на МКС. 

Сред научните прибори са нов конфокален микроскоп, който ще позволи изучаването на флуоресценцията на биологични проби, както и космически телескоп iSIM, който ще бъде монтиран от външната страна на МКС и ще снима Земята в реално време.

Днешната мисия е девета за японските космически кораби от серията „HTV“. Първата бе проведена през 2009-та година и оттогава насам Япония изстрелва по един товарен кораб към МКС веднъж годишно или веднъж на две години. Всички мисии на „HTV“ са завършвали успешно.

За повече информация: JAXA

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/