Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

2
113
Добави коментар
setlans
setlans

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Изследователи откриха вкаменелости в Австралия, които доказват, че хората някога са съществували съвместно с гигантски животни. Преди 40 000 години, коренните австралийци е трябвало да живеят с огромни кенгурута, гущери с размерите на автомобил и месоядно животно, подобно на лъв.

Всъщност тези животни са били най-големите сухоземни животни, живели на острова, откакто динозаврите са властвали на Земята.

Д-р Скот Хокнул, който е палеонтолог в Музея на Куинсланд и Университета в Мелбърн, заяви пред Daily Mail Australia, че най-малко 16 вида мегафауна (13 изчезнали и 3 съществуващи) са открити на обект в Саут Уокър Крийк, северен Куинсланд. Трите вида, които все още съществуват днес са ему, кенгуру и соленоводен крокодил.

Учените работят върху този обект от 12 години и са открили останките на Мегалания (предшественик на комодския варан) с дължина от 7 метра, огромни вомбати и лъвоподобен хищник.

Те са открили и останките на кенгурута, които са били високи 2,5 метра и са тежали приблизително 274 кг. Въпреки че са били с големи размери, те са били ловувани от огромни влечуги, като 7-метрови сладководни крокодили и гущери с размерите на малък автомобил.

„Това е наистина вълнуващо, тъй като за първи път успяхме да предоставим картина на това как е изглеждал тропическият север“, обяснява Хокнул и добавя: „Мегафауната в Саут Уокър Крийк е била уникално тропическа, доминирана от огромни месоядни гущери и мега-тревопасни, които са изчезнали преди около 40 000 години – поне 20 000 години, след като пристигат хората в Австралия“.

„Първите хора в Австралия най-вероятно са видели тези животни“.

Въпреки че не знаем какъв контакт са имали хората с тези огромни животни, Хокнул предполага, че вероятно са се опитвали да ги избегнат възможно най-много.

А какво е довело до изчезването на тези гиганти? Смята се, че глобалното затопляне причинява смъртта им, вместо хората.

„Нямаме доказателства за намесата на хората в изчезването на гигантите“, казва Хокнул. „Ние сме установили, че тяхното изчезване съвпада с голямо влошаване на климата и околната среда както на местно, така и на регионално равнище, включително увеличаване на пожарите, намаляване на тревните площи и загуба на сладката вода“.

mysteriousuniverse