Специално обучени кучета ще откриват коронавирус у пътниците

1
138
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Британското правителство ще финансира обучението на кучета да „надушват“ коронавирус, както откриват наркотици или взривни материали, дори и при безсимптамните носители на covid-19. Колкото и да е удивително, това е основано на научни разработки. Цялата програма ще струва 500 хил. паунда.

Изследванията

Малцина знаят, че кучетата откриват недостъпните за човешкото обоняние мириси на няколко вида рак, малария и даже болестта на Паркинсон. Ново изследване, проведено в Британия показва, че лабрадорите и кокер-шпаньолите може да бъдат обучени да разпознават covid-19 при хората.

Изследователи от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина провеждат първата фаза от изследванията. По този въпрос те си сътрудничат с университета в Даръм и с помощта на организацията „Medical Detection Dogs“.

През първия етап от изследванията учените ще получат образци от мириса на болни от коронавирус от лондонските болници. Шест специални кучета ще преминат обучение, за да различават „вирусните“ от „невирусните“ образци.

Водещият изследовател на проекта е проф. Джейвс Лоуган, глава на департамента по контрол на заболяванията от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, е оптимистичен.

„Предишните ни изследвания показаха, че свой особен мирис има например болните от малария. Заедно с Medical Detection Dogs успешно обучихме кучета точно да разпознават такива болни сред останалите хора. Този опит и знанието ни, че респираторното заболяване също променя мириса на тялото, ни дава голяма надежда, че кучетата ще могат да разпознават covid-19. Ако изследванията ни протекат успешно, това може да се окаже революционна методика за разпознаване на заразените. Такъв метод може да помогне в скрининга на много хора“ – разказва проф. Лоуган.

Ако методиката докаже ефективността си, ще помогне на места, където има много хора – транспортни възли, летища, хотели, конгресни центрове, масови мероприятия и др.

По данни на Medical Detection Dogs едно куче е способно да „сканира“ мириса на до 250 души на час и може да бъде научено да разпознава мириса с висока точност и в микродози. Например, тренираното куче може да подуши „аромата“ на кое да е заболяване така, както да улови мириса на една чаена лъжичка захар, разтворена в два пълни басейна с олимпийски размери.

Правителството финансира новия метод

Асоциацията Medical Detection Dogs и участващите в програмата университети предложили на правителството клинично изследване на новия метод. Вече през май е одобрено заделянето на 500 хил. британски паунда за тази цел.

Лорд Безъл е министър по иновациите в кабинета на министрите на Британия. Той заявил, че правителството вярва, че кучетата „могат бързо да покажат резултатност и да станат част от мащабна стратегия на правителството за изследване на населението“.

Клеър Гест, съосновател и ръководител на Medical Detection Dogs, изразила удовлетворение от решението на британските власти. „Радваме се, че правителството ни даде възможност да покажем, че кучетата могат да изиграят голяма роля в борбата с коронавируса. Уверени сме, че нашите кучета ще могат успешно да откриват мириса на болни от covid-19. На втория етап от изследването ще можем да ги използваме в истински, „живи“ ситуации, когато различните държавни служби ще могат да използват нашите кучета за откриване на вируса“ – обяснява тя.

Какви заболявания могат да откриват кучетата

Освен откриването на наркотици, взривни вещества и трюфели, кучетата са доказали ефективността си в диагностиката на редица други заболявания. При диабетиците, специално обучени кучета разбират по мириса равнището на кръвната захар и ги предупреждават за опасността по-рано и по-точно, отколкото глюкомерите.

През 2015 г. италиански учени успели да обучат две немски овчарки, които по мириса на урината на пациентите откривали рак на простатата. Кучетата са вярно са продиагностицирали 90% от образците.

През 2018 г. учените представили доказателства, че обучени кучета могат да открият болни от малария, като подушат чорапите на различни хора. След няколко месеца обучение лабрадорът и ретривърът могат безпогрешно да определят сред голяма група кое дете е болно от малария, въпреки че то няма външни симптоми.

Оригиналната статия тук.