УСПЕХ: Последният японски кораб Кунотори бе прикачен към Международната космическа станция!

2
179
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Кунотори“ бива захванат от роботизираната ръка на МКС. Credit : NASA TV 

25 май 2020 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Пет дни след успешното му изстрелване, последният космически кораб на Япония „Кунотори“ от серията „HTV“ бе благополучно прикачен днес с Международната космическа станция посредством нейната роботизирана ръка. Корабът достави за астронавтите около 3 500 килограма провизии. 

Оттук нататък Япония ще се фокусира върху създаването на следващото поколение кораби „HTV-X“, които ще могат да се скачват самостоятелно с МКС, а по-нататък да обслужват и станцията около Луната „Гейтуей“. 

Дебютното изстрелване на „HTV-X“ е планирано за 2022-ра година. 

Сред превозените днес провизии на МКС са шест нови литиево-йонни батерии, които по-нататък астронавтите ще монтират от външната страна на орбиталния комплекс. Бе доставен и нов конфокален микроскоп, който ще позволи изучаването на флуоресценцията на биологични проби, както и космически телескоп iSIM, който ще бъде монтиран от външната страна на МКС и ще снима Земята в реално време.

Корабът ще остане прикачен към американския модул на станцията „Хармъни“ в продължение на близо два месеца, след което астронавтите ще го отделят и „Кунотори“ ще изгори в атмосферата. По подобен начин приключват мисиите на руските кораби „Прогрес“ и на американските „Сигнус“. Единствено „Драгън“ на СпейсЕкс притежава способност да връща полезен товар от орбита на Земята. Напомням на читателите, че наскоро последният кораб от серията „Драгън 1“ бе пенсиониран и отсега нататък в космоса ще лети само „Драгън 2“ в товарен или пилотиран вариант, респективно именувани „Карго Драгън“ и „Крю Драгън“. Дебютното пилотирано изстрелване на „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли ще е факт до броени дни (на 27-ми, 30-ти май или в началото на юни), а първият „Карго Драгън“ ще излети през втората половина на настоящата година. 

Японските кораби от ново поколение „HTV-X“, подобно на „Драгън“, също ще притежават спускаем модул, позволяващ връщането на полезен товар на Земята. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/