Кои натрупаха милиарди в пика на кризата

14
270
Добави коментар
Desi1slava
Desi1slava

Най-богатите в света станаха още по-богати в последните два месеца, когато бе пикът на епидемията от коронавирус в света.

Двадесет и петте души с най-голямо състояние според списъка на Forbes са натрупали още 255 млрд. долара от 23 март до 22 май.   Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е спечелил най-много пари през този период – неговото състояние е нараснало с $31.4 млрд. и е достигнало $86.5 млрд.

Forbes отбелязва, че през последните два месеца акциите на Facebook са се повишили с около 60%, достигайки рекордни нива на 22 май.

На този фон Зукърбърг се премести от седмото място в списъка на най-богатите хора, което той заемаше през април, и вече е на четвърто. 36-годишният американец вече е по-богат от Уорън Бъфет, основателя на Inditex Амансио Ортега и съоснователя на Oracle Лари Елисън.

Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е спечелил по-малко – $29.9 млрд., като по този начин увеличи богатството си до $146.9 млрд.

Безос остава най-богатият човек в света, според Forbes. В контекста на пандемията, която значително ограничи работата на физическите търговци на дребно, популярността на онлайн платформите за търговия Amazon нарасна. За периода от два месеца акциите на компанията поскъпнаха с 29%.

Безос отново е най-богатият човек в света

Най-голямата печалба за тези два месеца генерира основателят на втората по големина онлайн платформа за търговия в Китай Pinduoduo – Колин Зенг Хуанг.

Подсилен от модела за социално пазаруване на фирмата, в който потребителите споделят покупки с приятели и семейство, акциите на Pinduoduo почти са се удвоили от 23 март, а Хуанг, 40-годишният му основател и изпълнителен директор, е добавил $17.9 млрд. към богатството си, като с това става третият най-богат човек в Китай с богатство от $35.6 млрд.  

Bloomberg

Изпълнителният директор на Reliance Industries Limited Мукеш Амбани увеличава богатството си с близо $20 млрд. от март. С $52.7 млрд. Амбани стана най-богатият човек в Азия през април, когато Facebook обяви инвестиция от $5.7 млрд. в „Reliance Industries“.   Общото богатство на 25-те най-богати хора в света е около $1.5 трлн.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg