„Върви, народе възродени…“ от вкъщи

2
406
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Химнът на българската просвета и култура звучи в ново изпълнение от детския хор на БНР, записан в настоящата обстановка на социална изолация като специален поздрав за 24 май

Детският радиохор пусна в нова версия химна на светите братя Кирил и Методий. Заснето в условията на социална изолация, видеото на „Върви, народе възродени“ е специалният поздрав на БНР и БНТ по повод 24 май, отбелязван тази година в извънредна обстановка заради пандемията от новия коронавирус,

„Това е нашият начин да отбележим празника на буквите, които пазят нашата духовност. Поздравяваме всички деца с празника на българската култура и им пожелаваме да гледат напред в бъдещето и да следват мечтите си“, казва диригентката на Детския хор на БНР Венеция Караманова, а изпълнителният продуцент от БНТ Кристина Матеева пояснява, че идеята за празничното видео е възникнала съвсем спонтанно:

„Бяхме водени от общата мисия на двете обществени медии да представят и подкрепят българската култура, като значима и неотделима част от непреходните общоевропейски ценности. Училищата в момента са затворени, това е прекрасна възможност за децата да са заедно.

За деня на славянската писменост, българската просвета и култура 47-те малки хористи изпълняват „Върви, народе възродени…“ от своите домове, заснети от родителите си. Режисьор на клипа, създаден само за една седмица, е Станислав Терзиев. 

Подобно видео с химна на Кирил и Методий, изпят от Младежката хорова капела под диригентството на Славил Димитров, пуснаха и от Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Песента е написана от композитора Панайот Пипков по стихотворението на Стоян Михайловски „Химн на св. св. Кирил и Методий“. Тя е изпълнена за първи път в Ловеч през 1901 г., на 11 май, когато се отбелязва църковният празник на светите братя. Година по-късно вече е подета и се запява от всички училища в страната.