5 рецепти за домашна козметика

2
208
Добави коментар
svetla58
svetla58

Предлагаме ви 5 прости рецепти, с които можете да преоткриете вашата кухня, защото крайният резултат няма да е за ядене. Тези рецепти са за домашна козметика.

Актрисата Стейси Съливан препоръчва рецепта за сух шампоан, който се състои от продукти, които най-вероятно вече имате:

Приготвяне: Смесете двете съставки в такива пропорции, за да получите цвета на косата си. Ако сте руса, използвайте светло ръжено брашно вместо какао. Полученият прах удобно се нанася върху корените с четка.

Хидратиращ крем

Стиви Ван Хорн е привърженичка на движението с нулеви отпадъци и автор на рецепта за меден крем, която помага в борбата с акне и лекува рани. Продуктът й стана толкова успешен, че сега се продава в еко магазините на Ню Йорк.

Съставки:

една супена лъжица мед;
една супена лъжица масло от ший;
три супени лъжици зехтин;
три супени лъжици пчелен восък;
няколко капки прополис.

Приготвяне: Загрейте на водна баня шеа маслото, зехтина и пчелния восък, докато се получи хомогенна смес. Добавете около 40 капки прополис и супена лъжица натурален мед. Разбъркайте добре и оставете да престои.

Лосион за отстраняване на грим

Тази рецепта е идеална за суха и чувствителна кожа. Бадемовото масло възстановява и овлажнява. А витамин Е, който също е във формулата, е известен като ефективен антиоксидант и помага на кожата да се бори с промените, свързани с възрастта. Той действа като консервант, като удължава срока на годност на лосиона.

Съставки:

масло от сладък бадем;
витамин Е.

Приготвяне: Добавете капка витамин Е към бадемовото масло и съхранявайте сместа в бутилка. Това средство за отстраняване на грим ще премахне дори най-устойчивата очна линия. 

Освежаващ тоник

Магданозът съдържа витамини и минерали, така че традиционно се използва за премахване на зачервяване и тонизиране на кожата.

Съставки:

три супени лъжици пресен или сушен смлян магданоз;
една или две чаши вряща вода;
една чаена лъжичка лимонов сок.

Приготвяне: залейте магданоз с вряла вода и го оставете на котлона за 10-15 минути. След това оставете бульона да се охлади, прецедете, добавете лимонов сок и изсипете в стъклен буркан.

Маска за лице

Ако запасите ви за красота постепенно намаляват, опитайте да си направите обикновена маска за почистване на лице от спирулина – тя е богата на антиоксиданти, магнезий, желязо, калций и витамини B, K и E.

Съставки:

една супена лъжица какао на прах;
една чаена лъжичка спирулина;
две супени лъжици глина от каолин (или бентонит);
вода.

Приготвяне: смесете всички съставки до еднородна консистенция. Съставът, който е богат на минерали, се бори с възпалението и нежно почиства кожата.