Постройки на 25 000 години намерени в Русия

1
119
Добави коментар
tiberii1
tiberii1

В планината Кавказ в Русия, недалеч от градовете Целенчик, Туапсе, Новоросийск и Сочи, има стотици мегалитни монументи. Руснаците ги наричат долмени. Руските и чуждестранни археолози все още не са открили употребата им.

Всички тези мегалитни долмени, които ще видите по-долу на снимките, са датирани отпреди 10 000 до 25 000 години, според уебсайта Kykeon. Други археолози определят възрастта на тези мегалитни структури към 4 000 до 6 000 години.

Хиляди праисторически мегалитни монументи са познати по целия свят. Някои от най-слабо познатите извън бившия Съветски съюз обаче, са  тези в Кавказ.

Тези долмени покриват западен Кавказ от двете страни на планинския хребет, в площ от приблизително 12 000 квадратни километра от Русия и Абхазия.

Кавказките долмени представляват уникален тип праисторическа архитектура, построени с прецизно облицовани циклопични каменни блокове.

Например, камъните са оформени в 90 градусови ъгли или са извити в съвършена окръжност. Монументите са датирани между края на 4-тото хилядолетие и началото на 2-рото хилядолетие преди Хр.

Макар и като цяло неизвестни за останалата Европа, тези руски мегалити са равни на големите мегалити на Европа по отношение възраст и качество на архитектурата,  но все още са с неизвестен произход.

Кавказките долмени представляват уникален тип праисторическа архитектура, построени с прецизно облицовани големи камъни. Например, камъните са оформени с 90 градусови ъгли или са извити в окръжност.

Въпреки многообразието на кавказките монументи, те показват близки прилики с мегалитите от различни части на Европа и Азия, като Иберийския полуостров, Франция, Великобритания, Ирландия, Холандия, Германия, Дания, Швеция, Израел и Индия.

Най-различни хипотези са изнесени, за да обяснят приликите и постройките от мегалити като цяло, но това все още е неясно.

Приблизително 3 000 от тези мегалитни монументи са известни в западен Кавказ, но постоянно се откриват и нови, както и все повече и повече се разрушават. Много от тях днес са силно порутени и ще напълно ще изчезнат, ако не бъдат защитени от вандали и занемаряване.

Долмените са открити в областта на Краснодар. Краснодар е град и административен център на Краснодарски край в Русия, разположен на р. Кубан, около 148 км североизточно от черноморското пристанище Новоросийск.

Струпвания на мегалити, долмени и каменни лабиринти са открити, (но все още слабо проучени) и цялата Кавказка планина, включително Абхазия.

Повечето от тях са представени от правоъгълни структури, направени от каменни плочи, или изсечени в скали с дупки на фасадата.

Тези долмени покриват западен Кавказ от двете страни на хребета, в площ от приблизително 12 000 километра от Русия и Абхазия.

Долмените имат ограничено разнообразие в архитектурата си. Подовете са квадратни, трапецоидни, правоъгълни и кръгли. Всички долмени са придружени от портал в центъра на фасадата. Макар и кръглите амразури да са най-често срещани, намират се и квадратни.

Пред фасадата има двор, който обикновено се скосява, създавайки пространство, където вероятно са се извършвали ритуали. Дворът обикновено е ограден от каменни стени, понякога надвишаващи метър.

Именно в това пространство е открита керамика от бронзовата и желязната епоха – което спомага да се датират тези гробници -, заедно с човешки останки, медни сечива и украшения от сребро, злато и полускъпоценни камъни.

Репертоарът от украса на тези гробници не е голям. Вертикални и хоризонтални зигзагообразни линии, висящи триъгълници и концентрични кръгове са най-често срещаните мотиви. Един декоративен мотив, който доста често се среща, се намира напречно на върха на амбразурната плоча.

Най-добре може да се опише като трегер, подпрян от две колони. В няколко гробници също така са намерени релефни гърди. Тези гърди обикновено стоят над двете колони на амбразурната украса.

Вероятно свързани с тях са каменните цилиндри, които са били използвани за запушване на амбразурата, и се намират почти при всяка гробница. Понякога те са с фалическа форма.

 

Един от най-интересните мегалитни комплекси – група от три долмена – стои в редица на един хълм над р. Жане на черноморския бряг в Краснодарска област близо да Геленджик, Русия.

В тази област има голямо струпване на всякакви видове мегалитни места, включително селища и долменови гробища. Големи каменни могили обграждали двата монумента.

Няколко необичайни артикула, свързвани с долмените, са големи каменни топки, двойки топки и скулптури на животни.

Инфо:ТУК

(Visited 3 times, 3 visits today)