До броени часове ще научим дали СпейсЕкс ще спечели играта по пленяване на историческото американско знаме

2
210
Добави коментар
redbul80
redbul80

Това историческо знаме лети за пръв път в космоса на 12-ти април 1981 г., по време на дебютния полет на совалката. То е качено на Международната космическа станция през 2011 г. по време на последната совалкова мисия. Очаква се първият кораб, който се скачи с МКС, да го върне обратно на Земята. 

31 май 2020 г. 15:20 ч.

Светослав Александров. Американският космически кораб „Крю Драгън“ наближава Международната космическа станция. Ако всичко мине наред и няма изненадващи проблеми, корабът ще извърши скачване със станцията в около 17:30 ч. – и с това СпейсЕкс ще спечели интересно съревнование.

Когато първата космическа совалка на НАСА „Колумбия“ излита в космоса на 12-ти април 1981 г., на борда й има американско знаме. След полета то е върнато на Земята, но през 2011 г., когато НАСА планира последната совалкова мисия на „Атлантис“, знамето е отново качено в орбита. Сега то е оставено на МКС като предизвикателство пред частните компании, които се състезаваха, докато създаваха новите космически кораби. Първият американски пилотиран кораб, който ще се скачи със станцията, ще вземе знамето и ще го върне обратно на Земята.

През 2011 г. НАСА награждава четири компании за разработката на нови пилотирани космически кораби – Боинг, Сиера Невада, СпейсЕкс и Блу Ориджин. Компаниите започват да се трудят неуморно, но през 2014 г. НАСА решава, че най-голям шанс за своевременното завършване на проектите имат Боинг и СпейсЕкс и окончателните договори са връчени само на тези две фирми. Интригата през следващите години е дали СпейсЕкс или Боинг ще върне знамето. 

Междувременно знамето престоя много време на МКС – повече, отколкото очаквахме. Цели девет години без американски полети до орбита! Съвсем естествено въпросното историческо знаме се загуби и астронавтите трябваше да претърсват цялата станция, за да го намерят сред бъркотията горе. Ако ние в ежедневието често пъти губим нашите вещи и се чудим къде сме ги зарязали, представете си какво е в условията на безтегловност!

В крайна сметка историческото знаме бе намерено. Ще успее ли „Крю Драгън“ да се скачи с МКС и да спечели играта? Развръзката е скоро!

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/