Русия започва изпитания на препарата „Авифавир“ върху пациенти с COVID-19

2
139
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Изследванията на руския препарат „Авифавир“ за лечение на пациенти с новия коронавирус ще се проведат върху 330 пациенти, съобщи ТАСС.

188 пациенти вече приемат лекарството, разработено на основата на медикамента „Фавипиравир“, който се използваше в Япония от 2014 година насам срещу тежки форми на грип.

Ефикасността на „Авифавир“ е около 90 на сто, съобщи зам.-директорът на Националния изследователски център по фтизиопулмология и инфекциозни заболявания към руското министерство на здравеопазването Владимир Чуланов. Първоначално лекарството било изпробвано върху 60 души.

Изследването на медикамента преминава през два етапа. Първият е за подбор на оптимална дозировка на медикамента, а вторият – оценка на ефективността и безопасността му. В първия етап са включени шест от най-авторитетните медицински изследователски центрове в Русия, като се предвижда в изпитанието да се включат 35 института.

„Този противовирусен препарат действа непосредствено върху вируса. Той не е като препаратите, които използваме основно сега в практиката си и които имат опосредстван ефект върху вируса. Затова е интересно колко бързо се осъществява елиминирането на вируса. Н първия етап на изследването се видя, че елиминирането протича около два пъти по-бързо, отколкото в контролната група. Ако превърнем това в числа средно елиминирането на вируса протича за около четири дни, докато в контролната група – за около девет“, каза Чуланов.

Той изтъкна, че „Авифавир“ не бива да се приема от бременни жени заради възможно влияние върху плода. Това е най-важният известен нежелан ефект на препарата, затова преди приемането му се налага да се провери дали пациентката не е бременна и да се контролира възможно настъпване на бременност по време на приемането на препарата както от жените, така и от партньорите им.