6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

2
123
Добави коментар
setlans
setlans

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за да се възползват от своите жертви. Но какво можем да кажем за тези, които ви карат да се чувствате зле, но го правят без да имат такова намерение?

Истината е, че този тип манипулатори са много по-често срещани от тези, които го правят нарочно. И все пак, за тях няма толкова много информация.

Вижте още: 10 предупредителни знаци, че някой се опитва да ви манипулира

Да, някои хора могат да бъдат токсични и манипулативни без дори да го осъзнават. Това е част от тяхната природа. Понякога те развиват своите манипулативни способности в резултат на нездравословно отглеждане или травми от детството.

Днес ще се запознаем с 6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори. Кои са те и какви са корените на тяхното поведение?

Тези, които се оплакват

Когато един човек е негативен, той винаги се фокусира върху най-лошите аспекти на всичко. Тези хора прекалено дълго се занимават с даден проблем и се притесняват прекалено много, най-често за съвсем банални неща. Те са склонни към негативните емоции като тъга, неудовлетворение и безпокойство.

В даден момент, натрупаната негативна енергия става непоносима, затова те започват да се освобождават от нея, като я прехвърлят върху другите. Около тези хора трудно се стои, а в края на краищата, кой иска да бъде около човек, който постоянно се оплаква?

Много често тези хора нямат намерение да развалят настроението на всички. За съжаление това токсично поведение е естествено следствие от личните проблеми. Истината е, че някои негативни и нещастни хора обичат да виждат другите такива, защото това им носи облекчение. Когато тези хора ви карат да се чувствате зле, те се чувстват по-малко самотни в собственото си нещастие.

Тези, които завиждат

Животът на някои хора е чист провал или поне те вярват, че е така. Според тях всички други се справят по-добре от тях – имат по-щастлив брак, по-успешна кариера, живеят в по-голяма къща и какво ли не. Този списък може да бъде безкраен, защото тези, които завиждат винаги ще намерят причина за това.

Този тип токсични хора могат да ви накарат да се чувствате неудобно, като показват открито (което е по-малко вероятно) или индиректно своята завист. Те използват изрази като „само ако имах твоят шанс“ или „само ако имах каквото и ти имаш“. В резултат на това, те ви манипулират, за да се почувствате зле от това, че имате неща, които те нямат или сте успели там, където те са се провалили.

Тези, които все искат нещо

Обзалагам се, че имате познат или член на семейството, който постоянно ви моли за услуга. Тези хора винаги са в беда. Финансите им винаги са на ръба на колапса, връзките им никога не се развиват и целият свят е против тях. Да, тези хора не изглеждат токсични, а сякаш имат най-лошия късмет на света.

И така, те се нуждаят от вашата помощ, за да преодолеят трудностите, които животът им спуска толкова настойчиво. Те ви карат да се чувствате сякаш сте единственят човек, който може да ги спаси от тяхното нещастие. Най-често, тези хора молят да им заемете малко пари.

Познайте какво? Те никога няма да си оправят живота, със или без вашата помощ. С какъвто и да е проблем да се сблъскат, те никога няма да го решат сами, а ще търсят другите за помощ. Този тип токсични хора, просто не искат да се справят сами с проблемите си.

Тези, които ви съдят

Това са хората, които винаги знаят какво е правилно и какво не е правилно за вас. Те наистина вярват, че знаят по-добре от вас, от какво имате нужда. Затова бъдете готови за тези, които винаги ви дават съвети, без да сте ги поискали. Те могат да станат доста недоброжелателни със забележките си.

За тях не съществуват лични граници, така че могат да станат инвазивни и контролиращи. Те обичат да омаловажават постиженията на другите хора, като се съсредоточават върху нещата, които са се объркали.

Колкото и добре да се справяте, никога не е достатъчно, за да получите тяхното одобрение и похвала. Този тип токсични хора използват постоянните си критики като оръжие, с което ви карат да се чувствате зле за себе си и живота си.

Тези, които търсят одобрение

Много хора имат проблеми със самочувствието и това не означава, че са манипулатори. Но тези, които имат увредено разбиране за себе си, често стават неволни, но токсични манипулатори.

Несигурният човек може да прерасне в манипулатор, когато има прекомерна нужда от одобрение. Тази нездравословна нужда може да ги превърне в просяци за внимание. Най-често те отиват на „риболов“ за комплименти, т.е. говорят пренебрежително за себе си, като целта им е да ги уверите чрез комплименти, че те съвсем не са такива, за каквито се мислят. Те очакват да чуят, че са много по-компетентни, красиви или талантливи от това, което казват.

Тези, които търсят одобрение се хранят с вашето внимание и съпричастност. Те са вид емоционални паразити, които гладуват без похвали и социално утвърждаване. Заради това, те подсъзнателно търсят възможности да накарат другите да им правят комплименти.

Неразбраните гении

Току-що говорихме за токсичните хора, които постоянно търсят похвала, заради ниското си самочувствие, но има и такива, които се взимат твърде сериозно. Изненадващо е, че тези две крайности имат много общи неща и могат да се окажат манипулативни и токсични в опит да задоволят нездравословното си его.

Тези хора с надуто его се стремят да бъдат в светлините на прожекторите през цялото време. Те жадуват за внимание и винаги се опитват да насочат фокуса на всеки разговор към себе си. Те винаги надценяват постиженията си и вярват, че те са твърде добри за този свят и животът им е провал заради обществото/съдбата/по-висшата сила/други хора. И заради това, според тях, каквото и голямо нещо да са постигнали (или по-често, биха могли да постигнат), остава незабелязано или подценявано.

Неразбраните гении са прекалено чувствителни към критиката и отговарят на нея, като ви карат да се чувствате виновни и неудобно, заради това, че им давате отрицателна обратна връзка, дори ако това е конструктивна критика и имате най-добри намерения.

learning-mind