Как да избегнем кожни проблеми породени от носенето на маска за лице?

2
194
Добави коментар
maskk
maskk

Въпросът за редовното носене на маски при посещение на обществени места предизвика много спорове и дебати в обществото. В същото време лекарите твърдят, че именно маската днес e един от надеждните начини за защита на тялото от коронавирусна инфекция, защото осигурява бариерен метод за дихателната система.

На този фон обаче започнаха да възникват въпроси за състоянието на кожата, в резултат на продължителното носене на маски.

Кожните проблеми, причинени от носенето на медицинска хирургическа маска, зависят от вида на човешката кожа и могат да се развият във всяка възраст. Не е необходимо да се разделят подрастващите в отделна категория, възрастните също могат да имат проблеми. Хората с чувствителна кожа са най-предразположени към проблеми. Важно е да избирате козметика за грижа за кожата на лицето поотделно, няма единна рецепта.

Маски от всякакъв тип (тънки, от плат / марля и т.н.) могат да причинят влошаване на състоянието на кожата, като обрив, алергии, дразнене и дори акне.

Но, за да се избегнат кожни проблеми, експертите съветват да следвате някои препоръки в борбата за чиста и здрава кожа, когато носите маска.

 

Какво се случва с кожата на лицето при носене на маски? Колко маската вреди на кожата?

Разбира се, въпросът за използването на маска сега е по-остър от въпроса за потенциалната вреда, която може да причини. Има обаче някои последствия от продължителната употреба на маски.

На първо място, можем да споменем Mascne – механично акне, причинено  от дразнене поради постоянно триене на тъканта върху повърхността на кожата. Защитният повърхностен слой се нарушава  и се появяват възпаления и дразнене.

Друг отрицателен фактор е потта, която не се изпарява, а напротив, остава по плата и кожата и й пречи да диша. Поради продължителното носене на маската, мръсотия, себум и прах микрочастиците се събират под нея, създавайки идеалните условия за развитието на бактерии по кожата. Резултатът е акне.

Носенето на маски редовно също може да причини проблеми на тези, които страдат от розацея. Дори и най-незначителното, но неизбежно загряване (спарване) на кожата под медицинска маска, може да провокира появата на зачервяване или разширени съдове. Компоненти като рутин, амбофенол, витамин С, конски кестен, морски водорасли, екстракти от боровинки и арника, глицин, фруктоза, колаген, масло от гроздови семки действат добре за укрепване на стените на капилярите, тонизиране на стените на кръвоносните съдове и намаляване на тяхната пропускливост.

Ако имате атопична, много суха кожа, може да се появи пилинг през целия период на носене на маската поради триене на тъканта върху лицето. Елиминирайте ги, като използвате кремове и серуми със серамиди, както и редовното използване на маски, богати на естествени масла и сквалан.

Като превенция на тези неприятни последици, експертите препоръчват по-често да сменяте маските, за да не се натрупват микроби върху тях, както и да почиствате лицето си с памучен тампон, навлажнен с хлорхексидин. Този разтвор не изсушава кожата и има антисептичен ефект.

Как да се грижим за кожата си? Общи препоръки

За да се избегнат кожни проблеми, експертите съветват да следвате някои препоръки в борбата за чиста и здрава кожа, когато носите маска.

На първо място трябва да засилите домашните грижи и да обърнете специално внимание на почистването. Основната задача е да се засили липидната бариера на кожата, за да стане по-малко податлива на външни дразнители. За да засилят домашните грижи, експертите съветват да използвате регенериращи и хидратиращи маски 1-2 пъти седмично в допълнение към основните грижи.

Въпреки общата умора и дехидратация, кожата се нуждае от деликатно обновяване. В нормални ситуации препоръчваме да опитате медицинско почистване на лице.

Важно е своевременно да почистите кожата от мъртви частици от епидермиса и да стимулирате обновяването. В резултат на това, по-малко блокажи, по-здрав тен и сияйна кожа.

 

Почистете лицето си преди и след поставянето на маската

След като измиете ръцете си, също трябва да измиете добре лицето си (преди и след носенето на маска ). Препоръчително е използването на разпенващ почистващ препарат.

Почистващите препарати премахват себума по-ефективно от почистващите масла или балсами. Ако кожата ви е мазна, трябва да обърнат внимание на средствата със салицилова киселина. Това ще помогне за премахването на излишния себум и мъртвите клетки от повърхността на кожата, което ще предотврати образуването на акне и ще освободи запушени пори.

Изберете средства с пребиотици и други компоненти. Те ще помогнат за поддържане на здрава микрофлора на кожата.

 

Важно е да използвате лек овлажнител, дори ако кожата е склонна към омазняване.
Овлажняване на кожата и производство на себум за кожата са отделни проблеми. Дори хората с проблемна кожа се нуждаят от овлажнител.

 

Това може да изглежда очевидно, но все пак не забравяйте: по-добре е да откажете грима (без пудра и гъсти тонални средства). Ако не можете без него, можете да си направите в областта на очите.

Всички потенциално дразнещи или запушващи пори съставки трябва да се избягват, тъй като повишената влажност под маската може да повлияе на производството на себум и потенциално да доведе до увеличаване на запушените пори и акне.

 

Използвайте слънцезащитни кремове

Не забравяйте – сезонът на активното ултравиолетово лъчение официално стартира, така че прилагането на слънцезащитен крем върху кожата на лицето, върху области, които не са покрити с плат, е абсолютно задължително. Защото дори да си сложите маска, пигментацията може да се появи на достъпните места – челото и в деликатната зона около очите. Важно е 30 минути преди да напуснете дома си да нанесете SPF на цялото лице.

 

Изберете дишащи памучни маски

Най-популярни са медицинските маски от три слоя от модели I, II и IIR (където между външния и вътрешния има слой филтриращ материал от тип spanbond, а в някои четвъртият слой е водоотблъскващ). Дори ако сменяте маската на всеки 1,5-2 часа, е много вероятно под нея да се натрупва влага и маската създава парников ефект, като по този начин нарушава дишането и терморегулацията на кожата.

Синтетичният материал за маска може да причини алергична реакция. В резултат на това може да се появи дехидратация на кожата, нарушаване целостта на защитната бариера, обостряне на хронични дерматологични заболявания и поява на различни обриви (възпалителни елементи или акне).

Най-добре е маските да са от памук – това е дишаща материя, която не причинява дразнене на кожата. Също така е важно да докосвате маската възможно най-малко. И, разбира се, никога не носете многократно маска за еднократна употреба.

 

Експертите на Derma Expert съветват да добавите детоксикационни процедури (дълбоко почистване, лимфен дренаж и оксигенация), успокояваща, хидратираща или подхранваща маска.

Ако кожата е мазна и склонна към акне, използвайте крем с антибактериален себуморегулиращ ефект за грижи, а ако има склонност към розацея, тогава кремове с противовъзпалителни и венозащитни ефекти.

И, разбира се, ако ситуацията на кожата излезе извън контрол (червени сърбящи петна, появяват се гнойни обриви по кожата), не забравяйте да се консултирате с дерматолог.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Как да избегнем кожни проблеми породени от носенето на маска за лице?
Въпросът за редовното носене на маски при посещение на обществени места предизвика много спорове и дебати в обществото. В същото време лекарите твърдят, че именно маската днес e един от надеждните начини за защита на тялото от коронавирусна инфекция, защото осигурява бариерен метод за дихателната система. На този фон обаче започнаха да възникват въпроси за […]

5
1
5
2

Славина Дончева

Славина Дончева е завършила Медицински Колеж, Козметология, Медицинска Козметика, Връзки с обществеността, Здравен Мениджмънт и има 9 годишен опит като управител на най-голямото градско спа в България до 2013 г.

От 9 години е управляващ собственик на верига от салони за красота „Дерма Експерт“ и преподавател в собствена школа за красота. Притежава изключителен опит в управлението на салони, спа центрове, маркетинг и реклама и организиране на различни обучителни събития.