Оптимизация на уебсайтове за гласово търсене

2
185
Добави коментар
djunev
djunev

Една от тенденциите на 21 век е използването на гласово търсене – технология, благодарение на която потребителят на устройства с достъп до Интернет няма нужда да отпечатва текста на въпроса. Всичко, което трябва да направите, е да кажете „фразата за активиране“ и да кажете на глас заявка на ключ, след която резултатите от търсенето ще бъдат налични за вашата поръчка. Най-популярният уместен отговор е възпроизведен на глас. В момента най-популярните търсачки с поддръжка на гласово търсене са Yandex и Google, които имат такива асистентски програми („асистенти“) като „Alice“ и „Assistance“, съответно. Отделно можем да различим „Siri” от „Apple” и „Echo” от „Amazon”, които придружават продуктите от тези компании.

Появата на гласово търсене затегна изискванията за уеб ресурси, които „искат“ да бъдат класирани в „органични“ (естествена доставка). Поради тази причина, при цялостно популяризиране на сайта в търсачката, е важно да се обмисли оптимизирането му за тази „иновация“.

Алгоритъм за разпознаване на глас от търсачки и асистенти

Това е първото място, което започва да изучава толкова обещаваща посока през 21 век. Разпознаването на гласова заявка включва следните стъпки:

филтриране, което ви позволява да изчистите гласовото съобщение от „шум“ и външни звуци;

Дигитализация – превръщането на аналогов (звуков) сигнал в цифров код, познат за обработка на информационни системи и търсачки;

анализ с предварителна обработка на данни съгласно вътрешни инструкции;

съвпадение на модел от базата данни.

Ключовата роля е отредена на третия и четвъртия етап. Не е трудно да забележите, че качеството на гласовото търсене силно зависи от натрупаните модели. За постоянно попълване на базата се използват технологии за машинно обучение, базирани на работата на интелигентните невронни мрежи. Всяка гласова заявка на потребителите прави по-нататъшната работа на системата, като внася различни настройки. По този начин към списъка, представен по-рано, можете да добавите още няколко стъпки:

анализ на удовлетвореността на потребителите от резултатите от подбора;

корекция на грешки, преразпределение на теглата, създаване на нов шаблон (ако е необходимо).

Ако искате да оптимизирате вашия сайт за гласово търсене, тогава акцентът трябва да бъде поставен върху удовлетвореността на интернет потребителите с отговори на дадени заявки.

Устройства за гласово търсене

Друг важен нюанс при оптимизиране на сайт за гласово търсене е отчитането на устройството, от което се осъществява търсенето. В момента тази технология се поддържа от:

персонални компютри, лаптопи и таблети;

смартфони на операционните системи „Android“ и „iOS“;

„Интелигентни високоговорители“ („Google Home“, „Amazon Echo“, „Apple HomePad“, „Yandex Station“) и „Интернет неща“ (технически устройства за внедряване на „интелигентни домове“).

Абсолютният лидер сред използваните устройства са смартфоните. Според прогнозите на анализатори от компанията „Google“ през следващите 5 години технологията на гласовото търсене ще получи още по-голямо разпространение. Това се улеснява от интензивното внедряване на различни информационни асистенти и уеб асистенти в различни технически средства. Друг движещ фактор е нарастващият интерес към „Интернет на нещата“ и по-специално към „умните къщи“, оборудвани с „високоговорители“.

Основната характеристика, която трябва да се вземе предвид при гласово търсене на всеки тип устройства е, че има само един резултат от изхода, който ще бъде обявен от използваната система. Няма TOP-3, TOP-5 и TOP-10. Към него трябва да се добави точно първата позиция на „органичното“.

За устройства, които изобщо нямат екран, няма възможност за визуално представяне на издадения ресурс. Без бързи връзки, усъвършенстван дизайн и фрагменти. Само кратко гласово дублиране на съответната заявка за съдържание на уебсайтове.

Поради специфичния характер на дисплея, резултата от проблема и необходимостта да се борите за първо място, възниква въпросът, необходимо ли е да оптимизирате уеб ресурса си за гласово търсене като цяло?

Какво търсят хората с гласово търсене

Най-често тази технология се използва от водачите на превозни средства, което не е изненадващо, тъй като при общуване с търсачка с помощта на реч е много по-лесно да се осъществи процесът на намиране на интересна информация, като същевременно се управлява превозно средство. Не е трудно да се предположи, че хората няма да търсят онлайн магазини и ще поръчват стоки с доставка до дома. Интересът ще бъде най-вече за офлайн услуги, а именно:

най-близкият монтаж на гуми и бензиностанция;

заведения за обществено хранене, за да можете да закусите по пътя;

кино график

адреси на хотели, хотели и хостели;

магазини със стоки за интерес (риболов, лов, спорт, туризъм и др.);

супермаркети и хранителни бутици (например за закупуване на „барбекю“).

Ако вашият бизнес е местен и е свързан с нуждите на автомобилистите, работата по оптимизацията на уеб сайтове за гласово търсене е изключително необходима.

Друга интересна група потребители на тази технология са спортисти и хора, занимаващи се с фитнес, редовно водещи сутрешни писти. В този случай най-интересни са стоките и продуктите, съпътстващи хобито, спортните дрехи, салоните за красота и масажните кабинети.

Отделно може да се разграничат такива категории като зрители, кулинарни специалисти, млади майки на разходка с децата си. Тези категории имат различни интереси и най-често те задават информационни въпроси (интересуват се от рецепти, прогнози за времето, хороскопи, резултати от спортни мачове, както и въпроси, свързани с изучаване и самообразование).

Характеристики на оптимизацията на уебсайтове за гласово търсене

Като цяло процесът не се различава много от основния SEO. Единствената основна разлика е необходимостта от борба за първо място в ТОП-3. Основни дейности:

използване на протокола https, повишаване на доверието в ресурсната област от гледна точка на търсачките;

оптимизиране на скоростта на зареждане на страници на уеб ресурс – гласовото търсене обича „интелигентните“ сайтове;

мобилна „използваемост“ – в повечето случаи взаимодействието с „търсачките“ се осъществява от смартфони и затова на използваемостта на уебсайта трябва да се обърне специално внимание;

използването на оформление на микро страници на Shema.org, което информира търсенето „ботове“, което означава различни фрагменти от уебсайта и ускорява процесите на индексиране на страници;

„Завършеност“ на мета-маркерите „Заглавие“, „Описание“, „Ключови думи“, както и атрибутите на графичните изображения „Alt“;

уникално и уместно за съдържанието на популяризираната заявка в уеб страниците на уебсайта;

информацията в директорията на Yandex и Google My Business се попълва възможно най-подробно със задължителното посочване на местоположението на картите; в съответните раздели има прегледи за компанията;

стилът на писане трябва да е лесен за разбиране и близък до разговорния, за да се опрости процеса на възприемане по време на възпроизвеждане на звук от човек;

да се избягва използването на сложни структури при конструирането на изречения, както и да се използват редки и остарели думи до минимум (пишете така, че хората без специализирано образование да четат и разбират текста);

съдържанието, което разкрива темата (заявката), трябва да съдържа най-малко 2000 знака без интервали (препоръчително в района на 2500);

максимум разкриване на специфики и минимум „вода“ с лирични отклонения, човек трябва да започне с директен отговор на въпроса, без „дълго“ въвеждане;

оптимизиране на фрагменти за отговаряне на запитвания е това, което ще се говори чрез гласово търсене на глас;

препоръчват се номерирани списъци в текстове;

избягвайте претрупването и пренасищането с „клавиши“.

Освен това е препоръчително да се предостави раздел „Отговори на популярни въпроси“ („FAQ“), който влияе положително на класирането на гласовото търсене. Все пак избягваме прекомерната вода, като отговаряме директно на въпроса (въведена заявка). Когато подготвяте този раздел, струва си да се има предвид, че според проучванията на Google, най-популярните първоначални думи за интернет потребители, използващи гласово търсене, са: „как“, „кога“, „къде“, „през кога“.

Не забравяйте, че наскоро Yandex и Google се основават на локално търсене, което означава да се вземе предвид геолокацията на интернет потребителя при показване на отговор на заявка. С търговски „ключове“ (например „къде да хапнем евтино“), предимството ще се даде не само на добре оптимизирани ресурси за търсене, но и на компании, които печелят по местоположение и имат висок рейтинг. По тази причина не забравяйте да следите репутацията на бизнеса в Интернет.

Гласовото търсене постепенно се превръща в неразделна част от много хора. Ако не искате да пропуснете нови възможности за намиране на клиенти в Интернет, тогава работете върху развитието на тази област. Оптимизирайки сайта за гласово търсене, ще увеличите значително трафика, което ще помогне на бизнеса да стане още по-успешен и печеливш.