Криохирургия за лечение на рак на простатата

2
172
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

В какви ситуации може да се използва криохирургия за лечение на рак на простатата?
Какви могат да бъдат страничните ефекти?

Криохирургията може да се използва за лечение при пациенти, които имат рак на простатата в ранен стадий, който е ограничен само в простатната жлеза. Методът е по-слабо прилаган от стандартната простатектомия или от различните видове лъчетерапия. Дългосрочните резултати от него не са известни. Тъй като е ефективна само локално, криохирургията
не се използва за лечение на рак на простатата, който се е разпространил (метастазирал) извън жлезата в отдалечени части на тялото.

Някой предимства на криохирургията са, че процедурата може да се повтори и да се използва за лечение при пациенти, които не могат да бъдат оперирани или да проведат  лъчетерапия поради възрастта си или заради други медицински проблеми.

Криохирургията на простатната жлеза може да причини различни странични ефекти. Тези странични ефекти могат да се появят по-често при мъже, които са претърпели
лъчелечение на простатата.

Ето и някой от тях:

1.Криохирургията може да възпрепятства потока на урината или да причини инконтиненция (незадържане на урина). Често тези странични ефекти са временни.
2.При някои пациенти може да възникне еректилна дисфункция;
3.Установени са няколко случая, когато операцията е причинила нараняване на ректума (сравнително рядко).

Тук са изброени и по-редки рискови състояния:

Страничните ефекти на криотерапията за рак на простатата могат да включват:

1.Болка и подуване на скротума и пениса;
2.Често, трудно или болезнено уриниране;
3.Кръв в урината;
4.Загуба на контрол над пикочния мехур;
5.Инфекция в третираната зона,

Рядко страничните ефекти могат да включват и:

1.Запуване на уретрата;
2.Инфекция или възпаление на срамната кост,

Ако имате някое от тези оплаквания след проведена терапия с криохирургия на простатната жлеза, веднага се обърнете към лекуващия Ви лекар!
Трябва да имате предвид, че приложението на криотерапия става само при строго определени обстоятелства.
Също така този вид терапия може и да сравнително опасна в някой случай!

Криотерапията за рак на простатата обикновено не се препоръчва когато:

1.Пациентите имат нормална сексуална функция;
2.Преди има претърпяна операция за рак на ректума или ануса;
3.Простатната жлеза не може да бъдат наблюдавана с ултразвукова сонда по време на процедурата
4.Има големи тумори, които не могат да бъдат лекувани с криотерапия, без да се увредят околните тъкани и органи, като ректума или пикочния мехур;

Засега се изучава дали криотерапията може да бъде вариант лечение на раково новообразувание, което да е ограничено само в простатата. Наречена  “фокусна терапия“, тази стратегия идентифицира областта на простатата, която съдържа най-агресивните ракови клетки и лекува само тази област.

Проучванията са установили, че “фокусната терапия” намалява риска от странични ефекти. Но не е ясно дали тя предлага същите ползи за преживемостта като лечението на цялата простата.

Резултати

След криотерапия за рак на простатата трябва имате редовни прегледи, както и периодични образни и лабораторни изследвания, за да се провери  отговора към лечението.

Настоящият метод на криотерапия за рак на простатата, при който се използва ултразвуково насочване, криотерапевтични сонди и по-нови технологии и строг мониторинг  на температурата, се използва само от няколко години. Дългосрочните резултати от тази процедура понастоящем са неизвестни.

Източник на информация:
1.https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cryotherapy-for-prostate-cancer/about/pac-20384740